Micev: Svjetski prosjek kod nas ne važi

6 komentar(a)
Podgorica poplave, Foto: Luka Zeković
Podgorica poplave, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.12.2014. 15:06h

Iako je Svjetska metereološka organizacija (VMO) nedavno saopštila da će ova godina, ako i ostatak bude kao prvih deset mjeseci, biti najtoplija u posljednjih 130 godina otkako se sistemski mjeri temperatura vazduha, metereolog Branko Micev kaže da to nema blage veze sa Crnom Gorom.

“Naprotiv mi smo ove godine imali kontra sliku i neuobičajene količine kiše i to u najtoplijem periodu ljeta i temperature ispod klimatske normale za taj period, tako da ti podaci nemaju blage veze sa nama”, kaže Micev.

On kaže da je pretprošla godina, po broju tropskih dana, bila gotovo duplo vrelija od ove.

“Pretprošle 2012. godine imali smo 105 tropskih dana sa maksimalnom dnevnom tepmeraturom 30 i više stepeni. Ove godine takvih dana bilo je 66. Prosječna maksimalna dnevna temperatura ove godine je bila 19,5 stepeni, a pretprošle godine 20,1 stepen Celzijusa. Osim po nižim temperaturama, koja je u julu maksimalna dnevna bila ispod klimatske normale jedan stepen, ovo ljeto pamtimo i po kiši. U junu smo imali za 84 odsto više kiše u odnosu na uobičajene količine, a u julu, u praktično najvrelijem periodu godine, kiše je bilo za 97 odsto više od 'normalnih' godina. To jasno pokazuje da ovo ljeto, samim tim i godina, nijesu bilo ni približno onome što bi se moglo nazvati najtoplijim u 130 godina”, kaže Micev.

Branko Micev

On kaže da je i uobičajeno topli septembar ove godine kroz prizmu statistike temperatura i količine padavina bio osjetno svježiji.

“Deveti mjesec je ove godine za stepen bio hladniji od klimatske normale. A za 150 procenata je bilo više kiše od klimatske normale. I kada se pogleda prosjek za period januar-oktobar, sa kojim računa i

Svjetska metereološka organizacija i prošla i pretprošla godina su u Podgorici bile toplije”, kaže Micev.

Micev ne sumnja u metodologiju i statisitku VMO ali ističe da prosjek ponekad zna da prevari.

“Znate, ako posmatrate cijelu planetu u izvlačite srednje vrijednosti to je kao da stavite glavu u zamrzivač, a noge u peć i onda uzimate srednju vrijednost temperature. Ne sumnjam u ozbiljnost velike organizacije, ali teza da je ovo najtoplija godina u posljednjih 130 sa Crnom Gorom nema blage veze”, kaže Micev.

Ova jesen nam je bila netipična

Micev kaže da je i jesen, iako uobičajeno šarena i nestabilana kada je riječ o klimi, ove godine bila netipična po klimatskim ekstremima.

“Novembar i decembar su najkišovitiji mjeseci na ovom prostoru. Po ukupnim količinama padavina novembar je to ostao i ove godine. Ipak, te padavine nijesu bile ravnomjerno raspoređene pa se čovjeku čini da je gotovo čitav novembar bio suv, a kiše je u nekoliko kratkih navrata bilo i previše. Samo za 29. novembar, nekadašnji Dan republike, za 24 sata u Podgorici je palo 139 litara kiše po kvadratnom metru. To je skoro polovina od 300 litara koliko je palo za čitav mjesec. To je dnevni rekord za novemabar u posljednjih 65 godina”, kaže Micev.

Bonus video: