Uskoro bolja infrastruktura za posmatranje ptica na tivatskim Solilima

Posmatranje ptica- birdwatching najbrže je rastuća grana ekoturizma koja ima velike mogućnosti razvoja jedinstvene turističke ponude Jadranskog regiona, a ornitološki rezervati kakva su tivatska Solila, odnosno Hutovo blato u BiH, sjajni su potencijali za razvoj održivog turizma na ovom području
1 komentar(a)
solila._1, Foto: ARHIVA VIJESTI
solila._1, Foto: ARHIVA VIJESTI
Ažurirano: 18.12.2014. 14:48h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore pravi dvije osmatračnice na tivatskim Solilima, koje je jedno od najznačajnijih ornitoloških staništa u Crnoj Gori, čulo se danas na radionici na temu "Održivi turizam u zaštićenim područjima Crne Gore i Bosne i Hercegovine" koja je održana u Tivtu.

CIlj ovog skupa na kome su učestvovali predstavnici NVO sektora, aktivisti za zaštitu životne sredine i predstavnici lokalnih vlasti iz Crne Gore i BIH, bio je podizanje svijesti nevladinih i turističkih organizacija, agencija i lokalnog stanovništva u vezi sa potencijalima održivog turizma zaštićenih područja prirode Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Posmatranje ptica- birdwatching najbrže je rastuća grana ekoturizma koja ima velike mogućnosti razvoja jedinstvene turističke ponude Jadranskog regiona, a ornitološki rezervati kakva su tivatska Solila, odnosno Hutovo blato u BiH, sjajni su potencijali za razvoj održivog turizma na ovom području.

Prema riječima Darka Saveljica iz Centra za zaštitu I proučavanje ptica Crne Gore, ta NVO već je pribavila sve dozvole za gradnju tornjeva za posmatranje ptrica na Solilima, tender je otvoren i radovi bi uskoro trebali da počnu, a postaviće se i informativne table.

U saradnji sa njemačkom fondacijom za zaštitu prirode i “Morskim dobrom”, CZIP na Solilima namjerava realizovati i projekat Centra za posjetioce tog zaštićenog područpja prirode.

“CZIP je našao način da na dvije godine zaposli osobu koja će voditi turiste i aktivno se baviti promocijom ovog područja,” podvukao je Saveljić.

Tivatska Solila predstavljaju jedno od posljednjih staništa halofitne vegetacije na istočnoj obali Jadrana, te jednu od ključnih tačaka na Jadranskom migratornom koridoru za ptice (Adriatic Flyway). Solila su važno zimovalište ptica u državi, te njihovo odmorište tokom jesenje i proljećne seobe.

Ova solana je od 2009.godine IBA područje – područje od međunarodnog značaja za boravak ptica, kao i Emerald stanište Bernske konvencije. Solila su od 2009. godine na preliminaroj Natura 2000 listi.

Do danas je na ovdje registrovano 111 vrsta ptica od 330 koje se redovno mogu vidjeti u Crnoj Gori. Na Solilima je registrovano 14 vrsta vodozemaca i gmizavaca koje su od IUCN-a (Međunarodna unija za zaštitu prirode) svrstane u grupu „ranjive“, od čega su tri ugrožene na globalnom nivou i na ivici opstanka.

Bonus video: