Mještani Bijele Gore kod Ulcinja se guše u dimu, djeci ne daju da izlaze

Mještani Bijele Gore kod Ulcinja pet mjeseci ne otvaraju prozore zbog dima koji tinja sa divlje deponije, na kojoj se nalaze tone odloženog otpada
961 pregleda 0 komentar(a)
Vatra tinja već mjesecima, Foto: Samir Adrović
Vatra tinja već mjesecima, Foto: Samir Adrović

Mještani Bijele Gore u Ulcinju već mjesecima se guše u dimu koji tinja sa deponije u blizini nekadašnjih upravnih zgrada GP “Primorje”. Požar na najvećem divljem smetlištu u gradu gasili su u nekoliko navrata i vatrogasci, ali je vatra nanovo izbijala, a smrad postajao sve više nepodnošljiv.

Oni kažu da imaju i dokaze da otpad na toj divljoj deponiji odlaže čak i Javno preduzeće “Čistoća”.

Selmir Tafić i Adi Kavazović kažu da je situacija u naselju nesnošljiva i pozivaju nadležne službe da ispitaju toksičnost dima.

“Pet mjeseci ne otvaramo prozore. Imamo malu djecu koja se igraju u dimu, a bebe i ne iznosimo van. Veš sušimo u hodniku jer nam se odjeća u početku osjećala na trulež. Dokle ovako, pitamo se”, kažu oni.

Tvrde i da se na deponiji odlažu velike količine organskog otpada koji je opasan za cijeli ekosistem.

Dim i smrad i juče se širio sa tona odloženog otpada iznad magistralnog puta od Ulcinja ka Baru. U ostacima nekadašnjih upravnih zgrada, živi nekoliko romskih porodica.

“Dovoze smeće, pomažemo im da istovare, časte nas nešto”, kaže dječak koji nema više od 15 godina.

Nakon petnaest minuta, isti dječak je lopatom istovarao smeće sa prikolice automobila ulcinjskih registarskih oznaka...

Mještani tvrde da je prečicom, koja pored nekadašnjeg GP “Primorje” vodi ka gradu, ide većina gostiju koji u automobilima koriste navigaciju.

“Tako je prvo što vide u Ulcinju dim sa deponije, a što osjete, smrad”, kaže oni.

Upiru prstom u vlasnike “Primorja “iz Bara.

“Nije valjda da nemaju obavezu i da nijesu odgovorni za sve ovo”, tvrde oni.

Ulcinj otpad odvozi na deponiju Možura, jednu od dvije sanitarne deponije u Crnoj Gori.

Ta deponija prvobitno je izgrađena za zbrinjavanja otpada sa teritorija Ulcinja i Bara, ali je naknadno sklopila ugovor i za prijem otpada i drugih primorskih opština.

Mještani, međutim, pokazuju i fotografiju od prije dva i po mjeseca, na kojoj se na deponiji vidi i kamion ulcinjskog Javnog preduzeća “Čistoća”.

“To su ekskluzivne fotografije koje govore kako nam je grad zatrpan i kako ga čiste oni kojima je to posao”, kažu oni.

Kalezić: Možda je nesavjesni vozač “zalutao”

Direktor Čistoće Skender Kalezić negirao je da kamioni tog preduzeća odlažu smeće na divljoj deponiji napominjući da uvijek ima nesavjesnih vozača.

Kamion “Čistoće”Kamion “Čistoće” snimljen prije dva mjeseca na deponiji

“Mi smo odatle kupili gomile otpada i nosili na deponiju na Možuri u strahu od izbijanja požara većih razmjera. Čak smo angažovali i privatnu firmu da nam donese preko 150 kubika zemlje kako bismo prekrili i sanirali teren. Istovremeno smo i šut sa drugih divljih lokacija u gradu nosili na tu deponiju”, kazao je on “Vijestima”. Komentarišući fotografije na kojima se vide kamioni “Čistoće” na deponiji, Kalezić je naveo da u posljednja dva mjeseca tamo nijesu išli vozači preduzeća.

“Uvijek ima nesavjesnih vozača koji će umjesto na Možuru otpad odložiti negdje drugo. Ali, u posljednja dva mjeseca, pooštrena je kontrola putem GPS-a. Ako koji vozač „zaluta“, odmah će dobiti radnu knjižicu”, tvrdi Kalezić.

Bonus video: