Bjelica mahao papirom sa zaradama i vrijeđao

247 pregleda 15 komentar(a)
Javni čas Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Javni čas Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.11.2014. 09:45h

Članovi Senata Univerziteta Crne Gore u ime Ekonomskog fakulteta (EF) Božo Mihailović i Ljubinko Dedović ocijenili su da je prošlonedjeljna sjednica tog akademskog tijela UCG vjerovatno unaprijed isplanirana sa ciljem da se obesmisle zahtjevi kolektiva te ustanove.

Senatori EF ističu da su se tokom petočasovne sjednice osjećali kao na optuženičkoj klupi te da njihove kolege nijesu imale sluha za argumente koje su ponudili.

Poručuju da nijesu tačni navodi iz dopisa Rektorata, poslatog nakon sjednice, iz kojeg se stiče utisak da samo dio kolektiva EF podržava zahtjev da uprava UCG podnese ostavku i da se izmijeni Statut kako bi fakulteti imali veći stepen autonomije, te da je postignuta saglasnost da nema argumenata za ocjene da je Univerzitet na bilo koji način ugrozio razvoj jedne od najstarijih univerzitetskih jedinica.

U petak je održana vanredna sjednica Senata UCG, a na dnevnom redu je bila samo jedna tačka “Odnos UCG prema EF da li i kako Univerzitet ograničava razvoj Ekonomskog fakulteta i ugrožava kvalitet nastave i prava studenata na toj univerzitetskoj jedinici?”.

Nakon sjednice je saopšteno da su “informacije koje su putem medija plasirane od strane dijela kolektiva te univerzitetske jedinice o ugrožavanju razvoja, kvaliteta nastave i prava studenata Ekonomskog fakulteta, ocijenjene kao proizvoljne, neakademske i neetične”.

U saopštenju iz Rektorata se ne pominje da su senatori sa EF napustili zasjedanje prije koncipiranja i glasanja o zaključcima, već se stiče utisak da su saglasni sa stavovima iznijetim u dopisu dostavljenom medijima.

“Plate profesora EF su u skladu sa pravilnikom na koji su saglasnost da li organi UCG. Svi porezi i doprinosi se plaćaju državi u skladu sa zakonima”

Menadžment UCG nedavno je razriješio dužnosti dekana EF Milivoja Radovića, između ostalog i zbog toga što je navodno mimo znanja rukovodstva krovne ustanove primio više studenata nego što je bilo oglašeno junskim konkursom.

Nakon toga je uprava EF podnijela ostavku, a na tom fakultetu ostala je samo Maja Baćović, koja slovi za blisku sa Veselinom Vukotićem, rektorom Univerziteta Donja Gorica, čiji je jedan od osnivača i vlasnika premijer Milo Đukanović.

Mihailović je rekao da je atmosfera na sjednici Senata bila takva kao da su Dedović i on bili isljeđivani “i više puta za pet sati optuživani i osuđivani”.

“Nije bilo konstruktivnog razgovora. Nedugo nakon početka sjednice, za riječ se javio profesor Duško Bjelica, koji je mašući papirom sa zaradama profesora EF iznio niz personalnih kvalifikacija na moj račun, targetirajući me za 'kolovođu', pitajući, između ostalog, i za objavljene naučne radove. Nisam osjećao potrebu da treba da mu se pravdam, pa sam rektoricu i predsjednicu Senata Radmilu Vojvodić zamolio da me zaštiti od takvih komentara, jer ću u protivnom napustiti sjednicu”, kazao je Mihailović, dodajući da su senatori i tada htjeli da napuste zasjedanje, ali su ostali na zahtjev kolega.

“Plate profesora EF su u skladu sa pravilnikom na koji su saglasnost da li organi UCG. Svi porezi i doprinosi se plaćaju državi u skladu sa zakonima”, poručuje on.

Dedović ističe da je jedina tačka dnevnog reda gotovo sugestivno koncipirana, kao da se od senatora traži samo potvrdan ili negativan odgovor:

"Problemi u odnosu sa Univerzitetom na koje ukazuje kolektiv EF, a ne samo dio kako sa UCG tvrde, traju već duže vrijeme, veoma su kompleksni i smatram da je trebalo da se na suptilniji način sagledaju i rješavaju. Nije dobro zasnivati odnose na strahu, pogotovo u ustanovama kao što je Univerzitet, već treba podsticati kreativnost i zaposlenih i studenata”.

On je rekao da su predložili rektorici da dođe na sjednicu Nastavno-naučnog Vijeća EF gdje bi čula stavove zaposlenih, što bi doprinijelo rješavanju problema u odnosima tog fakulteta i UCG.

Mihailović je kazao da se Bjelica kasnije ponovo javio za riječ: "Kako rektorica Vojvodić nije reagovala na moju konstataciju da želim da me zaštiti od onoga na šta Bjelica ukazuje, napustili smo sjednicu”.

Oni tvrde i da su mnoge njihove kolege u Senatu bile neinformisane u vezi sa zahtjevima kolektiva ustanove u kojoj rade, ali da u atmosferi kakva je bila na prošlonedjeljnoj sjednici nijesu ni mogli na pravi način da se informišu.

“Nemam utisak da nam je bila omogućena demokratska debata, bez etiketiranja i proizvoljnog tumačenja naših stavova. Nije bilo sluha za naše argumente”, rekao je Dedović. Mihailović ističe da je sjednica Senata sazvana samo dan ranije, bez materijala za senatore, bez osnova za odlučivanje: "Problemi se moraju rješavati na pravi način, treba da se preduzmu konkretne mjere, a na zakonit način moraju da rade svi zaposleni na UCG i njegovim jedinicama. Učimo studente da moraju imati informacije na osnovu kojih će odlučiti, a članovi Senata za tu sjednicu nijesu imali prethodno dostavljene podatke, a ipak su odlučivali”.

Finansirali se sami, za UCG 600.000 eura

Ekonomski fakultet je za 46 mjeseci prenio UCG više od tri miliona eura, a u istim periodu od te ustanove dobio 2,4 miliona, na osnovu čega se zaključuje da smo se sami finasirali, poručili su profesori te ustanove, reagujući na informacije dnevnog lista “Blic Crna Gora” da je prema dokumentu UCG 10 najplaćenijih profesora na ekonomiji u posljednjih 46 mjeseci tu instituciju navodno koštalo oko dva miliona, dok su njihove neto plate bile 1,4 miliona eura. Profesori EF su saopštili da se radi o “još jednom u nizu bezuspješnih i bespotrebnih pokušaja disciplinovanja Ekonomskog fakulteta”.

List je objavio da je navodno na listi prva po primanjima Ana Lalević-Filipović sa platom od oko 4.000 eura, slijedi Anđelko Lojpur koji je zarađivao oko 3.400 eura, potom Milorad Jovović sa platom od 3.150 eura. Božo Mihailović zarađivao je 3.100, a Milan Lakićević nešto manje od 3.000 eura. Među prvih deset po zaradama su Svetlana Rakočević, Vesna Karadžić, bivši dekan Milivoje Radović, Mijat Jovović i Nevena Glišević, kojoj je plata bila oko 2.500 eura. Ne navodi se da li se radi o neto ili bruto primanjima.

Komentarišući navode tog lista da se jedna od najtežih optužbi na račun EF odnosi na otvaranje žiro računa van Univerziteta, šef računovodstva te ustanove Sonja Žarić kazala je “Vijestima” da “fakultet ima podračune, ali da su otvoreni uz saglasnost UCG, jer je ta mogućnost predviđena Statutom UCG”.

“Sve što se tiče poslovanja Ekonomskog fakulteta u proteklom periodu u potpunosti je bilo u skladu sa važećom zakonskom regulativom i aktima UCG. Isticanje primanja u prvi plan, a da se ne ukaže na njihovu strukturu je najblaže rečeno neprimjereno, jer je njihov značajno veći dio ostvaren po osnovu projekata koje je EF ostvario na tržištu. Pri tome se EF pored pojedinačnog angažovanja, javljao i kao vodeća institucija u konzorcijumu, a kao partneri su se javljale i pojedine univerzitetske jedinice, ali i fakulteti van Crne Gore”, stoji u saopštenju koje potpisuju prozvani profesori.

Dodaju da nijedna od nekoliko revizija koje su kontrolisale EF u tom periodu nijesu naišle na nepravilnost.

Zašto UCG direktno radi u korist privatnih fakulteta

Profesori ocjenjuju da menadžment UCG želi da skrene pažnju sa realnih zahtjeva EF, plasiranjem navodnih senzacionalnih informacija pojedinim medijima.

“Dostavljanje informacije medijima od strane rukovodstva UCG je samo demagoški pokušaj da se skrene pažnja javnosti sa suštinskih stvari i nezakonitosti na koje je EF upozoraravao tokom prošle sjednice na javnim časovima.

Rukovodstvo UCG, umjesto da odgovori na argumentovane navode EF, na ovaj način spinuje javnost, ne odgovarajući na pitanja zašto urušavaju sistem visokog obrazovanja u Crnoj Gori, što direktno ide u korist privatnim fakultetima”, rekao je jedan od sagovornika “Vijesti”, dodavši da će se o tome EF zvanično oglasiti nakon sjednice nastavnog vijeća.

Bonus video: