Apatija i kod važnih odluka: Kolašinci ne prijavljuju korupciju

U lokalnoj upravi tvrde da teško mogu motivisati građane da učestvuju u donošenju odluka koje se njih tiču i nijesu dale rezultate
2 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 21.11.2014. 16:34h

U minuloj godini u sandučiću za prijavu korupcije u holu kolašinske Opštine ubačena je samo jedna prijava. To je juče za „Vijesti” potvrdio koordinator radnog tima za praćenje realizacijelokalnog programa i akcionog plana za borbu protiv korupcije Veselin Vukić.

U Kolašinu su još četiri takva sandučića (u zgradi Doma zdravlja, ispred Zavoda za zapošljavanje, “Veletrgovine” i u Pošti). Da li su na tim lokacijama građani bili ažurniji, Vukić nije mogao da kaže. U Opštini, čak, kako kažu i ne znaju ko ima ključeve od tih sandučića, niti da li ih ko provjerava.

“Sandučić u holu lokalne uprave otključavamo svakog mjeseca i obično je prazan. Tokom minulog mjeseca napisana je jedna prijava, koja će biti razmotrena i poslata nadležnima”, rekao je on.

Tim na čijem je čelu Vukić u prethodnom sazivu napiso je dva dokumenta koja se tiču borbe protiv korupcije na lokalnom nivou i oni su usvojeni u lokalom parlamentu.

U lokalnoj upravi tvrde da teško mogu motivisati građane da učestvuju u donošenju odluka koje se njih tiču i nijesu dale rezultate.

Kako je kazala glavna opštinska administratorka Marta Šćepanović Kolašinci nijesu aktivni ni u javnim raspravama.

„U javnim raspravama učešće uzima tek nekoliko građana, predstavnika civilnog sektora, i to su uvijek u pitanju jedni te isti ljudi. Na nekim skupovima doslovice se ne pojavi niko, čime građani ne doprinose lokalnoj zajednici i ne olakšavaju joj rad”, žale se lokalni funkcioneri.

U pripremnoj fazi akta o o radnom vremenu niko od privatnika i ugostitelja se nije zainteresovao.

“Takođe, odluke o komunalnim taksama i taksama na nepokretnosti donijete su bez učešća građana. Izuzetak su bile jedino rasprave o prostornom i o detaljnim urbanističkim planovima, gdje su se građani u prilično značajnom broju odazvali. Ovo valja tumačiti time što se tematika prostornog planiranja uvijek pogrešno tumači, pa su pojedinci zainteresovani za svoje kuće i imanja. Građani su, dakle, potpuno pasivni vole da kritiku ju, ali ni na jedan od svih mogućih načina ne učestvuju u kreiranju lokalne legislative, kažu u Opštini.

Bonus video: