Banjoli: Crna Gora centar za pranje novca

Mada je arhiviran slučaj protiv Đukanovića, a mnogi oslobođeni optužbi za šverc cigareta, za Italijane su korupcija i organizovani kriminal prva asocijacija na Crnu Goru, tvrdi istraživački novinar
6561 pregleda 3 komentar(a)
Banjoli, Foto: Boris Pejović
Banjoli, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.01.2019. 20:37h

Uprkos tome što je još prije 10 godina arhiviran slučaj protiv Mila Đukanovića, a početkom sedmice mnogi crnogorski državljani oslobođeni optužbi za šverc cigareta u Italiji, prva asocijacija većine Italijana kad se pomene Crna Gora su “šverc cigareta, korupcija, organizovani kriminal, ali i to što je zvanična valuta euro.” To je “Vijestima” kazao italijanski istraživački novinar Lorenco Banjoli.

“Koristite euro, ali još niste dio Evropske unije, odnosno eurozone. To čini ovu zemlju centrom za pranje novca”, smatra on.

Sugeriše i da je odluka tamošnjeg tužilaštva da prije deset godina arhivira slučaj Đukanovića mogla biti rezultat interesa A2A da uđe u Eletroprivredu Crne Gore.

“Poslije istrage u Napulju i u Bariju, on je 2009. godine iznenada pušten. Dovoljno čudno, to je period kada je A2A ulazila u EPCG, ali i period u kojem je tadašnji premijer Silvio Berluskoni kazao da Crna Gora treba da postane prvi energetski partner za Italiju”, kazao je on za “Vijesti”.

Vladin Savjet za privatizaciju saopštio je u avgustu 2009. da će ova italijanska kompanija biti novi suvlasnik EPCG.

Nepuna četiri mjeseca ranije je tužilaštvo u Bariju odlučilo da arhivira slučaj protiv tadašnjeg premijera usljed, kako su istakli, “nedostatka pravne osnove za procesuiranje, pošto uživa diplomatski imunitet predviđen za šefove država, vlada i ministre inostranih poslova suverenih država”.

Tadašnji premijer a sadašnji predsjednik je insistirao na tome da se nije pozivao na imunitet.

Inače, vijeće suda u Bariju oslobodilo je početkom nedjelje crnogorske državljane Branka Vujoševića, Veselina Barovića, Dušanku Pešić Jeknić i srpskog državljanina Andriju Draškovića svih optužbi za šverc duvana.

Na istoj sjednici, obustavljen je postupak protiv crnogorskog državljanina Branislava Brana Mićunovića zbog zastare.

U ovom slučaju su ranije oslobođeni tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar finansija Miroslav Ivanišević i srpski biznismen Stanko Subotić.

Italiijanska kompanija je, u međuvremenu, odlučila da napusti posao u Crnoj Gori.

“Za A2A, to se pretvorilo u dobar publicitet jer su uspjeli da riješe situaciju koja na prvi pogled djeluje veoma kolimplikovano. Gubitak italijanskog novca mogao je da bude veći nego što je. Crnogorska strana je složenija jer je veoma čudno da od početka A2A može napustiti projekat bez bilo kakvih specifičnih troškova”, ocijenio je Banjoli.

Šverc cigareta uvijek kolateralni benefit

Šverc cigareta je uvijek “kolateralni benefit”, smatra italijanski istraživački novinar.

“U brodu napunjenom marihuanom ili naftom takođe možete naći švercovane cigare. U međunarodnim vodama šverc cigareta nije ni zločin”, tvrdi on.

Tvrdi i da se trenutno koristi ruta Crna Gora - Libija, gdje se, ističe on, na istoku zemlje skladište velike količine narkotika jer tamošnje vlasti nemaju kontrolu nad teritorijom.

Vjeruje da neke od tih skladišta koriste i sukobljni kotorski klanovi.

Bonus video: