Numanović: Obrazovanje ključ integracije Roma

Numanović je na konferenciji za novinare povodom Svjetskog dana romskog jezika, kazao da Crna Gora taj datum ove godine obilježava prvi put
1 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.11.2014. 11:25h

Obrazovanje Roma najbolji je i najbrži način za njihovu integraciju u društvo, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, i najavio da bi od naredne školske godine u nastavi trebalo da bude korišten bukvar na romskom jeziku.

Numanović je na konferenciji za novinare povodom Svjetskog dana romskog jezika, kazao da Crna Gora taj datum ove godine obilježava prvi put.

On je ocijenio da nijedno pitanje Roma ne može biti riješeno bez njihovog uključivanja, navodeći da Ministarstvo i Vlada insistiraju na obrazovanju pripadnika te populacije.

“Jedini način kako da se najlakše integrišu jeste kako ih najbrže obrazovati. Tu su značajni pomaci, ove godine imamo oko 200 učenika u osnovnim školama, oko 90 u srednjim, 12 studenata Roma i jednog na magistarskim studijama”, rekao je Numanović.

On je kazao da je obrazovanje najbrži i najlakši put integracije Roma, navodeći da Ministarstvo toj populaciji obezbjeđuje besplatne udžbenike i pomaže u nabavci pribora.

Numanović je ocijenio da su mladi obrazovani Romi pravi put za rješavanja pitanja koja se tiču njihove zajednice.

“Svjetski Dan romskog jezika, koji Crna Gora obilježava prvi put, povod je da podsjetimo na težnju da sa Ministarstvom obrazovanja uvedemo bukvar kako bi romska populacija učila svoj jezik”, naveo je on.

Numanović je rekao da se sa Zavodom za školstvo već ušlo u proceduru, “i moje očekivanje je da će sledeća školska godina početi sa novim bukvarom i učenjem romskog jezika”.

On je ukazao da veliki broj Roma u Crnoj Gori ne samo djece već i starijih, ne zna svoj jezik.

Numanović je saopštio da je već izrađen neformalni bukvar, koji će se koristiti tokom godine za radionice i seminare u Crnoj Gori, kako bi Romi u neformalnom obazovanju učili svoj jezik On je rekao da je najveće pitanje koje se tiče položaja Roma rješavanje stambenih pitanja i podsjetio da je Crna Gora učesnik regionalnohg programa za rješavanje tog problema.

“U taj projekat sa Crnom Gorom uključene su i Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina, a za rešavanje stambene problematike u te četiri države potrebno je oko 580 miliona. Mi smo tražili 27 miliona i jedini smo koj smo faktički to i dobili i ugovor je potpisan sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj”, naveo je Numanović.

On je kazao da se krenulo sa projektnom izgradnjom, navodeći da će brzo početi infrastrukturna, za odrđeni broj stanova u kampovima Konik.

“Isto se to radi u Nikšiću, a kandidovali smo se i za Berane i Herceg Novi, gdje ima najveći broj Roma, i siguran sam da ćemo vrlo brzo, u narednih nekoliko godina riješti to bitno pitanje stambene problematike”, dodao je Numanović.

On je naveo da se u saradnji sa lokalnim samoupravama rješavaju i stambena pitanja za domicilne Rome.

Numanović je podsjetio da je zdravstvena zaštita besplatna za sve one koji su riješili svoj pravni status kao i da je država donijela dobar zakonodavni i institucionalni okvir kao i Strategiju za poboljšanje položaja Roma za period 2012-2016.godina. “Ovo šta radi Crna Gora jeste veliki iskorak i prava definicija kako treba integrisati Rome u društvo i za druge države. Da li je to dovoljno, sigurno da nije, bez obzira što smo mnogo uradili, a da li smo na dobrom putu to sigurno”, zaključio je Numanović.

Savjetnik u Ministarstvu Sokolj Beganaj, koji je trenutno na magistarskim studijama, kazao je da taj resor kontinuirano podržava prava Roma o čemu svjedoči i niz važnih dokumenata koji su prevedeni na romski, među kojima i Ustav.

“Da bi se romska zajednica posvetila romskom jeziku najprije se mora obrazovati. Bez obrazovanja Romi ne mogu ostavriti prava, bez obrazovanja nema zaposlenja ni informisanosti, obezbjeđivanja dokumenata i bez obrazovanja ostajemo siromašni”, ukazao je on.

Beganaj je poručio da romska zajednica mora biti svjesna važnosti obrazovanja, navodeći da će u ttome uvijek imati podršku Ministarsta. Volonter u Ministarstvu, Almir Tahiri, student je treće godine Fakulteta političkih nauka.

On je naveo da je devet mjeseci stažirao u Ministarstvu, nakon čega je četiri mjeseca proveo u Americi gdje je radio i učio jezik.

“Budućnost Roma je na mladim i obrazovanim, zato pozivam sve mlade Rome srednjoškolce da se odluče da studiraj, uče i budu ambiciozni jer našim zajendičkim angažovanjem možemo da rušimo predrasude i stereotype o Romima”, kazao je on. Svjetski dan romskog jezika prvi put je obilježen 5. novembra 2009. godine u Zagrebu na inicijativu Udruženja za unapređenje obrazovanja Roma u Hrvatskoj ,, Kali Sara“.

Bonus video: