LP: Dan bijelog štapa podsjeća na svakodnevne probleme slabovidnih osoba

Iz Liberalne partije dodaju i da su uprkos snažnom protivljenju određenih struktura i pritisku medija i javnosti, istrajali u prijedlogu zakona
0 komentar(a)
bijeli štap, slabovidi, Foto: Shutterstock
bijeli štap, slabovidi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.10.2014. 13:59h

Liberalna partija ističe da je Međunarodni dan bijelog štapa, koji se danas zvanično obilježava kao dan slijepih i slabovidnih osoba u cijelom svijetu, prilika da se i šira javnost informiše o svakodnevnom životu i problemima sa kojima se slabovidne i slijepe osobe susrijeću samim izlaskom iz svojih domova.

Partija je, kako se navodi u saopštenju, upozorila više puta na dijapazon prepreka sa kojim se susrijeću ove osobe, a koje se tiču tehničkih propusta ili nemarnosti nadležnih organa ili intitucija.

"U tom smislu, nepristupačnost javnih povšina, puteva, ulaza u stambene ili trgovinske objekte odraz je nepromišljenog prostornog planiranja opštinskih službi i urbanističkih planova. Ono što je posebno osjetljiv problem jeste i otežana pristupačnost većine državnih institucija slabovidnim osobama i naročiti osobama sa drugim fizičkim invaliditetom, čime se narušava princip jednakosti građana i grđanki, koji nemaju mogućnost da pristupe organima koji donose odluke i kreiraju politike u njihovo ime", navodi se u saopštenju.

Iz Liberalne partije dodaju i da su uprkos snažnom protivljenju određenih struktura i pritisku medija i javnosti, istrajali u prijedlogu zakona koji je obavezao proizvođače osnovnih životnih potrepština i vlasnike trgovinskih objekata da na takvim proizvodima obavezno postoji i posebna deklaracija namijenjena slabovidim osobama. "Takva situacija pokazatelj je društvene nebrige o slabovidim osobama dok je sama deklaracija na brajevom pismu u velikoj mjeri olakšanje za te osobe i njihov život. Pozivamo i sve ostale političke i društvene organizacije da podrže takav način borbe koji je jedino suštinsko rješenje za poboljšanje kvaliteta života slabovidih osoba i da se stalnim radom u ovoj oblasti, u koju se moraju uključiti i same slabovide osobe, kreira društveni ambijent u kojem će se svaki građanin i građanka osjećati komotno i slobodno", zaključuje se.

Bonus video: