Žitelji Seljanova nezadovoljni: Uzurpiran nam parking

Graditelji su im kažu, uzurpirali jedini parking prostor, a projektanti nove zgrade i Opština koja joj je izdala građevinsku dozvolu, na štetu postojeće saobraćajne infrastrukture, obezbijedili su kolski prilaz novom objektu
103 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2014. 14:30h

Izgradnja stambeno-poslovnog objekta u Beogradskoj ulici na Seljanovu, revoltirala je stanovnike obližnje Arsenalove stambene zgrade.

Graditelji su im kažu, uzurpirali jedini parking prostor, a projektanti nove zgrade i Opština koja joj je izdala građevinsku dozvolu, na štetu postojeće saobraćajne infrastrukture, obezbijedili su kolski prilaz novom objektu.

Zbog toga nezadovoljni mještani najavljuju i pokretanje sudskog spora. „Evo dva mjeseca ovdje smo praktično blokirani jer dolaze kamioni, mikseri i pumpe za beton i to sve stane i radi na našem parkingu. Radnici nerijetko rukama prenose i pomjeraju naše automobile, blokiraju nas kamionima, čak i preko naših vozila rastežu hidraulične nogare za stabilizaciju građevinskih mašina.

Ovaj parking sa 12 pozicija za parkiranje automobila je 1988 namjenski građen za potrebe stanara naše zgrade i to nije i ne može biti javna površina.“- poručuju upravnica stambene zgrade „Šoping-ulaz 1“ Jadranka Blagojević i predsjednik Skupštine stanara tog objekta Slavko Sindik.

Oni su proteklih dana u Opštini Tivat pokušavali da nađu riješenje za svboje probleme, ali su naišli na obrazloženje da je sve po zakonu i da se strpe dok traje izgradnja velike stambeno-poslovne zgarde koju na obližnjem placu, što joj ga je Opština prodala lani, gradi tivatska firma „Portland“. „Kompletna procedura je sprovedena po zakonu i investitoru je izdata građevinska dozvola po revidovanom projektu koji podrazumijeva da se rampa za buduću parking- garažu koji će imati novi objekat, napravi preko dvije parking pozicije na postojećem parkingu.

To je javna površina koja je u listu nepokretnosti upisana na Opštinu Tivat, a ne stanare i ne postoji mogućnost da to bude parking samo za stanare ovog ili onog ulaza u okolnim zgradama", kazao je „Vijestima“ v.d. sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine i urešenje prostora Opštine Tivat, Peđa Obradović.

On je dodao da će podzemno parkiranje automobila stanara novog objekta biti doprinos boljoj organizaciji stajaćeg saobraćaja u tom dijelu grada. Na sumnje stanara obližnje Arsenalove zgrade da su graditelji novog objekta već prekršili izdatu građevinsku dozvolu zauzimanjem mnogo veće površine parcele od dozvoljenog koeficijenta zauzetosti od 0,40, Obradović je odgovorio da Opština za to nije nadležna i građane uputio da se obrate Upravi za inspekcijske poslove.

On je dodao da je Opština na koju se vodi sporni parking, na zahtjev investitora izdala u privremeni zakup jedan 64 kvadrata te površine investitoru radi nesmetanog izvođenja građevinskih radova i da on za to uredno plaća svoje obaveze. Sa druge strane, nezadovoljni stanari obližnje Arsenalove zgrade, podsjećaju da je nekadašnje tivatsko vojno brodogradilište koje je krajem osamdesetih podiglo čitavo to naselje za svoje radnike, tada bilo obavezano da o svom trošku izgradi i kompletnu prateću infrastrukturu, uključujući i parkinge za žitelje naselja. Arsenal je to i uradio, a stanari koji su kasnije otkupili svoje stanove, postali su na taj način i srazmjerni suvlasnici okućnica svojih zgrada, uključujući i njihova parkirališta.

„Ja bih volio da nam Opština pokaže papir koji potvrdjuje da je lokalna uprava ovo izgradila a ne Arsenal, ili papir koji pokazuje da je Opština ikada od Arsenala to eksppropiisala i na taj način ga mogla proglasiti javnom površinom u opštinskom vlasništvu. Toga nema, a mi sa druge strane, raspolažemo papirima koji pokazuju na što je sve Arsenal bio obavezan da napravi o svom trošku krajem osamdesetih, kada je gradio zgrade za svoje radnike. Stoga ćemo vjerovatno zbog ovoga angažovati i advokata", kazao je Slavko Sindik, ističući da Komunalna policija u međuvremenu, redovno ostavlja opomene ili kazne na automobilima stanara Arsenalove zgrade u Beogradskoj ulici koje oni, ne mogavši ih ostaviti na zvaničnom parkiralištu, parkiraju na dijelu obližnjeg trotoara.

Upravnici zgrade Jadranki Blagojević komunalna policija tako je već „odrezala“ kaznu od 60 eura, a prethodno se po riječima stanara, komunalni inspektori nisu baš „pretrgli“ da spriječe nelegalno parkiranje na ovim i okolnim javnim površinama, brojnih taksi automobila tri tivatska radio-taksi udruženja koja na to nikako nemaju pravo.

Galerija

Bonus video: