Vojinović: Nadležni da riješe problem nelegalne gradnje na obalama Bojane

JP Morsko dobro, kako su kazali, nastoji da sve djelatnosti u zoni morskog dobra uđu u legalne tokove
77 pregleda 0 komentar(a)
Rijeka Bojana, Foto: Arhiva Vijesti
Rijeka Bojana, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.10.2014. 19:18h

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom apelovalo je na nadležne institucije da preduzmu neophodne aktivnosti kako bi se riješio problem nelegalne gradnje na obalama rijeke Bojane u Ulcinju.

Veselin Vojinović, rukovodilac Službe za kontrolu Morskog dobra objasnio je da su od početka prethodne godine do danas na obalama Bojane uočene 23 lokacije na kojima se nelegalno gradi, rekonstruišu postojeći objekti ili prave putevi.

"U cilju prevencije dalje devastacije i uzurpacije crnogorske obale, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom apeluje na nadležne institucije da reaguju povodom naših prijava za gradnju bez odobrenja na obalama rijeke Bojane u Ulcinju", istakao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, svi uočeni slučajevi nelegalne gradnje procesuirani su prema Upravi za inspekcijske poslove, jer oni nemaju daljih nadležnosti u domenu pokretanja prekršajnih prijava i izricanja kazni.

"Naša nadležnost i polje djelovanja ograničeni su na kontrolu zone morskog dobra i podnošenje prijava Upravi za inspekcijske poslove u slučaju da dođe do uzurpacije obale", kazao je Vojinović.

On je dodao da JP Morsko dobro, nastoji da sve djelatnosti u zoni morskog dobra uđu u legalne tokove.

"A problem gradnje bez dozvole je jedan od ključnih problema u zoni morskog dobra i za njegovo rješavanje neophodna je što efikasnija saradnja i djelovanje nadležnih institucija"", rekao je Vojinović.

Objekti na obalama rijeke Bojane moraju, kako je ukazao Vojinović, funkcionisati na legalan način jer bi u suprotnom "moglo doći do ugrožavanja kako korisnika koji poštuju zakon i svoje obaveze, tako i životne sredine i zone morskog dobra koja je Javnom preduzeću povjerena na čuvanje i zaštitu".

Bonus video: