Morska voda odlična za kupanje

Na pet lokacija Javno preduzeće je naručilo ponovno uzorkovanje i analizu
135 pregleda 2 komentar(a)
Oblatno, more, Foto: Siniša Luković
Oblatno, more, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.08.2014. 13:01h

Analizom sanitarnog kvaliteta morske vode za kupanje i rekreaciju na javnim kupalištima, koju je za potrebe Javnog preduzeća uradio Institut za javno zdravlje Crne Gore, na ukupno 40 kupališta duž crnogorskog primorja, konstatovano je da je kvalitet vode na ukupno 35 kupališta bio odličnog kvaliteta odnosno kategorije K1.

Kako se navodi u saopštenju JP "Morsko dobra" uzorci uzeti sa svih devet kupališta i to osam kupališta na Velikoj plaži i kupalište Mala plaža u Ulcinju imali su kvalitet K1 klase.

"Uzorci morske vode sa kupališta Utjeha, Sutomorska plaža i Čanj bili su K1 klase. Kvalitet morske vode duž budvanske rivijere je bio odličnog kvaliteta ili K1 klase, a analizirana je morska voda na kupalištima: Lučice, Petrovac, Kamenovo, četiri lokacije na Bečićkoj plaži, dvije lokacije na Slovenskoj plaži, Ričardova glava i 4 lokacije na plaži Jaz. Takođe, morska voda je bila K1 klase na kupalištima u Tivtu - kupalište hotela "Plavi horizonti", Oblatno, kupalište hotela "Palma" i Ponta Seljanvo. Na području opštine Kotor kvalitet morske vode na kupalištima Markov rt i Orahovac bio je K1 klase. U opštini Herceg Novi na tri lokaliteta, kupalište ispod "Vile Galeb", centralna plaža u Meljinama i plaža u Njivicama kvalitet vode je bio kategorije K1", navodi se u izvještaju.

Na pet lokacija - centralni dio kupališta Žukotrlica u Baru; kupalište Žuta plaža u Kotoru, Novosadsko kupalište centralni dio, kupalište Mirišta i kupalište Stevuzo u Herceg Novom, Javno preduzeće je naručilo ponovno uzorkovanje i analizu.

"Razlozi za to su nepristupačnost kupališta usljed vremenskih uslova (na kupalištu Stevuzo) i nemogućnost da se uzorci prikupe u dovoljno rano u toku dana, s obzirom na to da su neki od analiziranih parametara izuzetno osjetljivi na Sunčevu svjetlost i temperaturu što bi moglo uzrokovati nepotpune rezultate analize", navodi se u saopštenju.

Bonus video: