"Jadran" rođendan dočekao u remontu

Svoj 81. rođendan „Jadran“ je dočekao „sav raskopan“, u takozvanom velikom remontu u Jadranskom brodogradilištu Bijela na kojem se brod nalazi već 10 mjeseci
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2014. 14:51h

Posada školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka „Jadran“ je druženjem na brdu Vrmac iznad Tivta i ispraćajem dvojice svojih kolega koji odlaze iz vojske, obilježila 19.avgust – Dan školskog broda „Jadran“.

Ovaj datum obilježava se kao zvanični rođendan starog jedrenjaka jer je tada novosagrađeni „Jadran“, 19.avgusta 1933 u Tivtu, formalno upisna u Flotnu listu Kraljevske mornarice Jugoslavije za koju je iste godine napravljen u brodogradilištu „Stulcken“ u Hamburgu u Njemačkoj.

Svoj 81. rođendan „Jadran“ je dočekao „sav raskopan“, u takozvanom velikom remontu u Jadranskom brodogradilištu Bijela na kojem se brod nalazi već 10 mjeseci.

Zbog toga su ove godine izostale uobičajene aktivnosti – svečani prijemi, regate i izložbe kojima se uobičajeno proslavlja dan najlepšeg i najvrijednijeg broda MVCG, ali je posada jedrenjaka na čelu sa komandantom, poručnikom bojnog broda Goranom Pajovićem, ipak našla način da proslavi rođendan svog ljubimca – „Jadrana“.

Inače, aktivnosti na generalnom remontu broda ovih su dana ubrzane, ugrađen je jedan od novih pomoćnih motora, a slijedi i ugradnja novog glavnog motora tipa „Caterpillar“. Posada je u međuvremenu privela kraju poslove na obnovi djelova snasti i palubne opreme jedrenjaka, pa će uskoro početi i njihova ponovna montaža na brod.

Bonus video: