Forum Progres: Saopštenje Nove obiluje govorom mržnje

Iz LGBT Foruma Progres su uputili poziv Lekiću, kao koalicionom partneru Nove, da se javno ograde od takvih istupa
79 pregleda 8 komentar(a)
gej parada, Foto: Shutterstock
gej parada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2014. 15:09h

LGBT Forum Progres je oštro osudio sapoštenje Nove srpske demokratije u kojem "otvoreno širi netoleranciju i pogoršava već dovoljno loš društveni položaj LGBT zajednice u Crnoj Gori", saopšteno je iz te organizacije.

"Smatramo neprihvatljivim govor mržnje u odnosu na LGBT osobe, a činjenica je da navedeno saopštenje obiluje govorom mržnje u kojem se LGBT osobe poistovječuju sa nemoralom i neprihvatljivim društvenim vrijednostima", navodi se u saopštenju.

Nova srpska demokratija saopštila je danas da se oštro protivi namjerama Vlade da ozakoni istopolne zajednice, jer se "takvim sramnim činom udara šamar našim građanima i istinskim vrijednostima Crne Gore."

Nova je, pored ostalog, u saopštenju u istu ravan stavila mafiju, lopovluk, izdaju i istopolne brakove.

Nova srpska demokratija saopštila je danas da se oštro protivi namjerama Vlade da ozakoni istopolne zajednice, jer se "takvim sramnim činom udara šamar našim građanima i istinskim vrijednostima Crne Gore"

Nova srpska demokratija u isti koš stavlja mafiju, lopovluk i gej brakove >>>

LGBT Forum Progres podsjeća da je pravo na različitu seksualnu orijentaciju i rodni identitet jedno od osnovnih ljudskih prava.

"Nova to kategorički negira, ističući da se 'takvim sramnim činom udara šamar našim građanima'. Smatrati poštovanje jednakosti LGBT osoba u društvu, bilo kakvim udarom na druge vrijednosti, ukazuje na političku nezrelost i populizam kojim se pokušava obezbjediti što jeftiniji i primitivniji politički marketing. Nepostojanjem jasnog političkog cilja i ideje ove političke partije, pokušava se prikriti udarom na osobe različite seksualne orijentacije i rodnog identiteta", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

LGBT zajednica, kako dodaju, postaje meta za akumulirani bijes, nezadovoljstvo i nasilje, a "negiranjem prava LGBT zajednice, očigledno predstavljenim kroz saopštenje Nove srpske demokratije predstavlja prepreku i pokušaj urušavanja napretka na evropskom i evroatlanstskom putu Crne Gore"

"Ovakva formulacija jasno ukazuje na kršenje Ustava i Zakona o zabrani diskriminacije kao i brojnih Medjunarodnih konvencija čiji je Crna Gora potpisnik. Saopštenje osporava pravo i slobodu okupljanja i izražavanja nazivajući Povorke ponosa oruđem za guranje u bruku i nemoral u kakvom se Crna Gora u svojoj istoriji još nije našla. Politički manipulišući, uspješna priča Crne Gore, i napredak koji je postignut na polju ljudskih LGBT prava, prikazuje se kao politička manipulacija i nazadna politika Vlade Crne Gore", kazali su u Forumu Progres.

LGBT zajednica, kako dodaju, postaje meta za akumulirani bijes, nezadovoljstvo i nasilje, a "negiranjem prava LGBT zajednice, očigledno predstavljenim kroz saopštenje Nove srpske demokratije predstavlja prepreku i pokušaj urušavanja napretka na evropskom i evroatlanstskom putu Crne Gore".

"Ovi svjesni postupci čine se zarad jeftinih političkih poena, na štetu ljudskih prava i cjelokupnog razvoja crngorskog društva, što smatramo nedopustivim. Ovo saoštenje podsjeća na izjavu francuskog političara i prvog francuskog državljanina, osuđenog zbog svojih homofobnih ispada, Kristijana Vanestea, koji je 2006. kažnjen novčanom kaznom u skladu sa zakonom uslijed smatranja i otvorenog nazivanja LGBT zajednice moralno devijantnim", navode iz Foruma Progres.

Iz LGBT Foruma Progres su uputili poziv Miodragu Lekiću, kao koalicionom partneru Nove, da se javno ograde od takvih istupa i na djelu dokažu svoju privrženost evropskim vrijednostima i razvoju demokratije.

"U suprotnom nastavak višegodišnjeg ćutanja i nereagovanja na ovakve ispade očigledno pokazuje podržavanje ovakvih 'vrijednosti' govora mržnje", navodi se u saopštenju Foruma.

Ta organizacija će tražiti sudsku zaštitu po osnovu govora mržnje i kršenja zakona o Zabrani diskriminacije od ovakvih istupa, govora mržnje i progona.

Bonus video: