Tužilaštvo poslije gotovo dvije godine izgubilo rat protiv CGO

“Odgovor na ovakve političke pritiske na CGO biće naš pojačan i još kritičniji rad", poručuje Uljarević
129 pregleda 6 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Luka Zeković
Daliborka Uljarević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.07.2014. 15:27h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) nakon 20 mjeseci istrage dobio je obavještenje od Osnovonog državnog tužioca da se anonimna krivična prijava protiv te NVO odbacuje.

Direktorka CGO Daliborka Uljarević tvrdi da je tokom skoro dvije godine, tužilaštvo je iz te NVO uzelo obimnu dokumentaciju, a krivična djela su se smjenjivala iz dopisa u dopis tužilačke organizacije.

"Tokom 20 mjeseci u dopisima Tužilaštva nailazili smo da se CGO tereti za krivično djelo nesavjesan rad u privrednom poslovanju za koji je zaprijećena novčana kazna ili kazna zatvorom do 3 godine, utaja za koju je zaprijećena kazna zatvora od jedne do 6 godine i prevara za koju je zaprijećena kazna zatvorom od jedne do 8 godina. Sve ovo na osnovu anonimne prijave nekog ko je navodno 2008. radio u CGO, pa je nakon četiri godine skupio hrabrosti i prijavio nas u decembru 2012.", pojasnila je Uljarević.

O svemu tome, ističe Uljarević, izvještavali su i provladini mediji - "Pobjeda" i Televizija Pink M, za koju je nedavno saopšteno da je pod dirigentskom palicom premijera Mila Đukanovića, što on nikad nije demantovao.

CGO će zbog neprofesionalizma tražiiti da se iz registra sudskih vještaka izbriše Aleksandra Anđelić, te da tužilaštvo pokrene postupak protiv tužioca Miloša Šoškića, koji je u međuvremenu i unaprijeđen u višeg državnog tužioca.

"Kad su mediji u pitanju, konsultovaćemo se sa dvojicom urednika "Vijesti", koji su bili ili jesu saradnici CGO, Neđeljkom Rudovićem i Vladanom Žugićem, jer su se i njihova imena ili fotografije neosnovano provlačile kroz medije. Sa njima ću se dogovoriti oko načina na koji ćemo pokušati da se obeštetimo", poručila je Uljarević.

Prema njenim riječima radi se oprocesu sa političkim elementima protiv organizacije civilnog društva koja je prepoznata po kritičkom odnosu prema donosiocima odluka.

"Odgovor na ovakve političke pritiske na CGO biće naš pojačan i još kritičniji rad. Ovo nije problem samo CGO-a, već pritisci na civilni sektor i ugrožavanje bezbjednosti zaposlenih u medijima predstavljaju problem Crne Gore. Oni u praksi pokazuju nepostojanje vladavine prava", poručila je Uljarević.

Ona sumnja da je tužilac Šoškić neprofesionalno obavljao svoj posao.

"Iz CGO je uzeta obimna dokumentacija i to na osnovu usmenih naredbi Šoškića. Jedini dokazi o tome su zapisnici koje je sačinjavao CGO, a potpisivali predstavnici policije i drugih organa koji su dolazili po dokumentaciju. Vrlo je interesantna činjenica to što je tužilac izbjegavao pisani trag", kaže direktorka NVO CGO.

Prema njenim riječima, u trenutku kada je slučaj trebalo da bude zatvoren, CGO o nalazu vještaka Aleksandre Anđelić saznaje iz Pobjede i informativnih emisija TV Pink M.

"Taj nalaz je trebalo da imaju tri strane - tužilac, vještak i CGO kao stranka u postupku", pojasnila je ona razlog zbog kojeg je tražila da se preispitaju lične veze između Šoškića i Anđelić.

Uljarević naglašava da je vjerovatno nalaz Poreske uprave, prema kojem u ovoj NVO nema nepravilnosti, doprinio da se anonimna prijava odbaci.

Tužilac Šoškić nije odgovarao na pozive redakcije "Vijesti".

Bonus video: