MANS: Nema političke volje za borbu protiv korupcije

„Već da je Vladin prioritet da i dalje štiti sve one funkcionere u svojim redovima koji su kršili zakone i koji su se godinama nezakonito bogatili"
0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.07.2014. 14:41h

Nacrt Zakona o sprječavanju korupcije pokazuje da u Vladi ne postoji politička volja da se stvore uslove za borbu protiv te pojave, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Direktor monitoring programa, Vuk Maraš, kazao je da postojeći Nacrt, kojim će u Crnoj Gori prvi put biti uspostavljena jedinstvena Agencija za borbu protiv korupcije, pokazuje da Vlada nema elementarnu političku volju da stvori uslove za borbu protiv te pojave, posebno one na najvišim nivoima.

„Već da je Vladin prioritet da i dalje štiti sve one funkcionere u svojim redovima koji su kršili zakone i koji su se godinama nezakonito bogatili na račun crnogorskih građana“, ocijenio je Maraš.

Prema njegovim riječima, ne samo što Vlada drastično kasni sa usvajanjem tog zakona, koji bi trebalo da objedini sve oblasti i institucije bitne za borbu protiv korupcije, već postojeća verzija tog akta ne sadrži ni jedan ozbiljan mehanizam koji bi konačno doveo do opipljivih rezultata u toj oblasti.

Maraš je podsjetio da je Nacrt zakona, koji je u petak razmatrao skupštinski Odbor za antikorupciju, inicijalno pripremila radna grupa sastavljena od predstavnika Vlade i nevladinog sektora.

Nakon toga je, kako je naveo, sprovedena javna rasprava, na osnovu čega je Vlada samostalno utvrdila finalnu verziju Nacrta, izbacujući iz nje sve one mehanizme koji mogu obezbijediti efikasnu borbu protiv korupcije.

„Najgore je prošla oblast sprječavanja sukoba interesa, koja zadržava maltene isti pravni okvir kao i do sada, iako je opšte poznato da je Crna Gora u toj oblasti zabilježila najslabije rezultate, na šta godinama ukazuje i Evropska komisija kroz izvještaje o napretku“, tvrdi Maraš.

On je kazao da je Vlada iz nacrta zakona, koji je sačinila radna grupa na predlog MANS-a, izbacila normu koja propisuje da je lažno prijavljivanje imovine javnih funkcionera krivično djelo, sa očiglednom namjerom da i dalje ostavi prostor da funkcioneri koji kriju svoju imovinu za takvo postupanje ne snose bilo kakve ozbiljne posledice.

„Štaviše, Vlada je odbila i predlog pravnog programa ambasade SAD u Crnoj Gori kojim je predloženo da se u tom zakonu kodifikuje institut nezakonitog bogaćenja, kako bi sačuvala od zatvora sve one funkcionere koji su godinama unazad nezakonito sticali, odnosno krali novac i imovinu svih crnogorskih građana“, rekao je Maraš.

Vlada je, kako je naveo, odbila i predlog MANS-a da se svim postojećim javnim funkcionerima zabrani da budu članovi upravnih odbora državnih preduzeća, i da umjesto njih u upravne odbore Vlada imenuje profesionalce.

Maraš smatra da se, zbog svega toga, buduća Agencija za borbu protiv korupcije neće razlikovati od postojeće Komisije za sprječavanje sukoba interesa čiji će posao da preuzme, a koja u lošim zakonima godinama traži izgovore za nedostak vlastitih rezultata.

„Ništa bolje nije prošla ni oblast zaštite lica koja prijavljuju korupciju odnosno ’zviždača’, koja se sada prvi put na ozbiljan način razrađuje zakonom. Umjesto da stvori najšire moguće uslove da se oni koji prijavljuju korupciju zaštite od negatvnih posledica, Vlada se odlučila za potpuno suprotan princip“, naveo je Maraš.

Kako je pojasnio, prema predlogu Vlade, da bi se steklo pravo na zaštitu, odnosno status "zviždača" mora se zadovoljiti set kriterijuma, koji je tako postavljen da u praksi to, maltene, niko neće moći da uradi.

Maraš je kao primjer naveo da osoba koja je otkrila tajne podatke kako bi dokazalo postojanje korupcije ne može uživati zaštitu države, iako je to potpuno suprotno svim međunarodnim kovencijama koje tretiraju tu oblast, kao i stavovima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Vlada, kakoje naveo, nije omogućila da zaposleni korupciju prijave direktno Agenciji, već to moraju prvo učiniti kod starješine organa u kojem su zaposleni, pa tek ako on ne postupi po prijavi u roku od tri mjeseca, prijavu mogu podnijeti i Agenciji.

„Ova odredba je skandalozna, imajući u vidu da većina zaposlenih prijavljuje upravo svoje starješine, koje sigurno neće učiniti ništa kao bi sami sebe procesuirali, već će istog trenutka preduzeti korake kako bi se osvetili zaposlenome koji ih je prijavio“, kazao je Maraš.

Sve to, smatra on, najbolje pokazuje da Vlada i dalje nema ni miminum političke volje da stvori sistem u kojem bi se korupcija istraživala i procesuirala na efikasan način, što je ključni prioritet Crne Gore u procesu Evropskih integracija.

„Već da je proces izrade i donošenja Zakona o sprječavanju korupcije samo jedan u nizu pokušaja da se Briselu zamažu oči i da se kupi još malo vremena zbog nedostatka elementarnih rezultata“, rekao je Maraš.

Bonus video: