"Postignut napredak"

Radunović: Zdravlje nije trošak za ekonomiju

On je istakao da resursi za zdravlje predstavljaju ulaganje u rast i razvoj
60 pregleda 1 komentar(a)
Miodrag Radunović, San Marino, Foto: Ministrastvo zdravlja
Miodrag Radunović, San Marino, Foto: Ministrastvo zdravlja
Ažurirano: 04.07.2014. 15:51h

Održivi razvoj, usmjeren ka dugoročnom unapređenju kvaliteta života jedno je od strateških opredjeljenja Crne Gore, a resursi za zdravlje predstavljaju ulaganje u rast i razvoj, ocijenio je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Delegacija Ministarstva zdravlja učestvuje na dvodnevnoj konferenciji, pod nazivom Prvi sastanak visokog nivoa malih zemalja – Implementacija politike zdravlje 2020 koja se održava u San Marinu.

Cilj sastanka je definisanje platforme za razmjenu iskustava malih zemalja, što će,smatraju u Ministarstvu, doprinijeti jačanju kapaciteta za punu implementaciju politike Zdravlje do 2020 i njenih inovativnih pristupa za unapređivanje zdravlja i smanjivanje nejednakosti u zdravlju.

Radunović je učestvovao na tematskoj sesiji Zdravlje 2020, kao okvir za sinergiju između zdravlja i drugih sektora, s ciljem promovisanja održivog razvoja – Iskustvo Crne Gore.

"Održivi razvoj, usmjeren ka dugoročnom unapređenju kvaliteta života predstavlja jedno od strateških opredjeljenja Crne Gore i Nacionalne strategije o održivom razvoju. Crna Gora je u fazi izrade nove Strategije održivog razvoja 2014-2020 koja ce promovisati sinergiju i partnerstva između različitih sektorskih politika radi unapređenja zdravlja građana", naglasio je Radunović.

On je istakao da resursi za zdravlje predstavljaju ulaganje u rast i razvoj.

"Zdravlje nije trošak za ekonomiju. Ulažuci u zdravlje, ulažemo u humani kapital, a dividenda se isplaćuje u formi zaposlenosti i povećane produktivnosti. Zdravlje doprinosi ekonomskom rastu i nacionalnom razvoju kroz produktivnu zaposlenost, smanjivanje troškova liječenja i bolovanja, doprinosi većoj socijalnoj koheziji", rekao je Radunović.

Hronične nezarazne bolesti ozbiljan izazov

Kako je kazao, intencija je da nacionalni okvir za održivi razvoj doprinese ostvarivanju maksimalnog zdravlja u svim životnim dobima kroz univerzalnu zdravstvenu zaštitu i sektorske politike koje su podrška zdravlju.

Radunović je naveo da vitalni zdravstveni indikatori ukazuju na napredak u smislu unaprijeđenja zdravlja građana Crne Gore.

"Ipak, prijevremena smrtnost kao posljedica hroničnih nezaraznih bolesti predstavlja ozbiljan izazov koji je moguće prevazići, djelujući na socijalne determinante zdravlja i povezane riziko faktore", poručio je Radunović.

On je objasnio da promocija zdravlja i prevencija ne podrazumijeva samo nagovaranje/ubjeđivanje građana da praktikuju zdrave stilove živote ili sprovođenje kampaanja radi podizanja svijesti o njihovom značaju.

"Svjesni smo da našim građanima, ukoliko želimo da budu i ostanu zdravi, moramo obezbijediti zdrave uslove za život. Stoga su, pametne, zelene, zdrave politike za saobraćaj, energetiku, poljoprivredu, turizam imperativ savremenog doba", kaza je Radunović.

Dodatni napori za reformu zdravstvenog sistema

Prema njegovim riječima, implementacijom ovih politika, usmjerenih na stvaranje povoljnih društvenih i ekoloških uslova, koje promovišu zdravlje populacije i omogućavaju pojedincu da donese zdravu i održivu odluku, koja se odnosi na njegov svakodnevni život, predstavljaju uslov bez kojeg nema daljeg napretka.

Kako je kazao, Crna Gora suočena sa brojnim izazovima, ušla je u proces reorjentacije zdravstvenog sistema željom da se promijeni paradigma pružanja zdravstvene zaštite i napravi otklon od dominatnog akutnog zbrinjavanja, kako bi se obezbijedilo dovoljno prostora i resursa za preventivne usluge.

"Reforma zdravstvenog sistema podrazumijeva i dodatne napore u cilju pune implementacije koncepta integrisanog pružanja zdravstvenih usluga kao efektivnog odgovora na hronične bolesti", ocjenio je Radunović.

Republika San Marino u saradnji sa SZO Regionalnom kancelarijom za Evropu pomaže državama koje imaju manje od jednog miliona stanovnika u implementaciji politike Zdravlje 2020.

On je učesnike sastanka upoznao i sa reformskim aktivnostima koji se u sprovode u zdravstvu Crne Gore od 2003. godine, ističući da su dodatni reformski napori usmjereni u pravcu ostvarivanja finansijske održivosti zdravstvenog sistema.

Kako je saopšteno, na sastanku je bilo riječi o unapređenju razvoja nacionalnih zdravstvenih politika u skladu sa Zadravljem 2020, obezbjeđivanju međudržavne mreže za izgradnju kapaciiteta o ključnim aspektima Zdravlja 2020 sa akcentom na socijalne determinante zdravlja i međusektorsko upravljanje i kreiranje platforme za razmjenu iskustva i zajedničko učenje.

Republika San Marino u saradnji sa SZO Regionalnom kancelarijom za Evropu pomaže državama koje imaju manje od jednog miliona stanovnika u implementaciji politike Zdravlje 2020.

Osam država, među kojima i Crna Gora, pozvane su da se pridruže projektu San Marina.

Preporučujemo za Vas