Radulović: Integracije će uspjeti kada Zapadni Balkan bude samo geografski pojam

Sastanak je posvećen unapređenju regionalne stabilnosti i saradnje
113 pregleda 0 komentar(a)
Igmanska inicijativa, Foto: Savo Prelević
Igmanska inicijativa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2014. 18:07h

Posljednja događanja oko poplava u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj pokazali su da region može biti ujedinjen i da treba ići u smjeru uspostavljanja tješnje saradnje u susjedstvu, poruka je prvog u nizu sastanaka Igmanskog kruga.

Organizatori sastanka su Igmanska inicijativa, Ministarstvo vanjskih poslova i Fondacija Petrović Njegoš, a sa ciljem uspostavljanja mira, stabilnosti i saranje u regionu. Igmanska inicijativa, koja okuplja predstavnike četiri države regiona, predstavlja mogućnosti saranje u regiona po ugledu na nordijske države u raznim oblastima, a sa ciljem poboljšanja kvaliteta života građana.

Vladimir Radulović iz Ministarstva vanjskih poslova kazao je da su u regionu sve bolji odnosi, s tim što se moraju nastaviti i konkretizovati. On je rekao da odgovore na izazve treba tražiti zajednički.

Radulović je ocijenio da će se, tek onda kad termin Zapadni Balkan, nestane kao svojevrstan kulturološki i politički “omen i nomen”, a ostane samo kao geografska odrednica, moći govoriti o uspjehu integrativnog procesa.

"U tom smislu, istakao je ohrabrujućom činjenicu što su sve države regiona jednoglasno prepoznale potrebu za jačanjem institucija, vladavinom prava i ravnomjernim ekonomskim razvojem, što će doprinijeti boljem i slobodnijem životu njihovih građana", dodao je Radulović

Zamjenik predsjednika NVU Inicijativa za regionalnu saradnju dr Branislav Radulović kazao je da Igmanska inicijativa promiviše nordijski model saradnje, koji podrazumijeva da se pojedine funkcije i aktivnosti država integrišu u cilju nastupa na trećim tržištima, smanjivanja budžetskih rashoda, ili povećanju prohodnosti ljudi, kapitala i robe.

"Zaštita od šumskih požara, vodosnadbijevanje, zaštita okoline već sada nije odgovarajuća ukoliko susjedne regije nemaju adekvatnu saradnju. Mnoge države imaju zajedničke ambasade, čime ostvaruju racionalizaciju, integrisan sistem obrazovanja, institucionalno političku saradnju i fleksibilan sistem tržišta rada, što je sve ono što predstavlja probleme u regionu", rekao je Radulović.

Kopredsjednik Igrmanske inicijative za Crnu Goru Branko Lukovac napomenuo je da je prvi sastanak saradnika iz regiona organizovan u Podgorici, te da će uslijediti naredni u državama partnerima.

"Igrmanski krug ima za cilj da podstanke razgovore, a na to upućuju i posljednji protesti u BiH koji upozoravaju da je mnogo neriješenih problema u regionu", kazao je Lukovac.

On je napomenuo da je situacija posebno loša u BiH gdje je ugušen građanski kocept te da treba sagledati šta u tom smjeru mogu uraditi susjedi i međunarodna zajednica.

Bonus video: