Morsko dobro: Polovina plaže da bude bez plažnog mobilijara

Nepravilnosti na kupalištima moguće je prijaviti preko web i mobilne aplikacije Budi odgovoran, kao i putem call centara Poreske i Uprave za inspekcijske poslove
3 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2014. 09:58h

Zakupci plaža u Crnoj Gori, uz izuzetak hotela, i ove godine moraju osloboditi polovinu kupališta od plažnog mobilijara i taj prostor treba da bude jasno i vidljivo označen.

Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom podsjećaju da shodno članu 6 Pravilnika o uslovima koje moraju ispunjavati uređena i izgrađena kupališta, hoteli imaju pravo da na cijelom kupalištu koje su zakupili postave plažni mobilijar.

"Za svako pojedinačno kupalište, propisani su bliži uslovi za uređenje i opremanje koji su, uz skicu, sastavni dio Ugovora o korišćenju morskog dobra. Plažni mobilijar podrazumijeva suncobrane i ležaljke koji se u pravilu postavljaju na centralnoj površini i to jedan suncobran i dvije ležaljke na najmanje osam kvadratnih metara kupališta", rekla je agenciji Mina-business portparol Morskog dobra, Jelena Jelušić.

Prema njenim riječima, da bi se spriječila prenatrpanost plažnim mobilijarom, najmanje polovina plaže po dužini i širini treba da je oslobođena od plažnog mobilijara i taj prostor mora biti jasno i vidljivo označen.

"Takođe, potrebno je osloboditi od plažnog mobilijara zonu neposredno uz more u širini od najmanje tri metra, kao i pristupne staze do mora, u širini od najmanje jedan metar na svakih 20 metara. Kada su u pitanju mala kupališta ili kupališta sa specifičnim prirodnim i drugim karakteristikama, gdje ne postoje uslovi za ispunjenje pravila o oslobađanju polovine kupališta, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u uslovima za uređenje kupališta isključuje mogućnost postavljanja plažnog mobilijara (suncobrana i ležaljki)", kazala je Jelušić.

Korisnici kupališta u zakup dobijaju kupalište i akva prostor u dužini od 100 metara od kupališta, što podrazumijeva i održavanje tog prostora.

Nepravilnosti na kupalištima moguće je prijaviti preko web i mobilne aplikacije Budi odgovoran, kao i putem call centara Poreske i Uprave za inspekcijske poslove.

Građani se mogu žaliti na neizdavanje fiskalnih računa za sve usluge koje se dobijaju na plažama, na primjer za ulazak na plažu, iznajmljivanje mobilijara, ugostiteljske usluge i parking, zatim rad bez odobrenja, odnosno usluge iznajmljivanja plažnog mobilijara, plažni bar, kao i ostale usluge bez prethodno pribavljene dozvole.

Moguće su i prijave zbog neoslobađanja polovine plaže od plažnog mobilijara, u skladu sa skicom koju su zakupci plaže dužni da istaknu na plažama, koju obezbjeđuje Morsko dobro.

Bonus video: