Džomić: Plemenika Konjevića ima i u inostranstvu

Džomić je kazao da u polemici sa Konjevićem nije pominjao bratstvo i plemenike Milikiće i Konjeviće
60 pregleda 103 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Luka Zeković
Velibor Džomić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2014. 10:36h

Ne pamti se da je jedan ministar u Vladi u svoju odbranu uvlačio stričeve i rođačku nevladinu organizaciju, saopštio je protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

On je opet nazvao Konjevića izvanjim ministrom, reagujući na saopštenje Udruženje bratstva Milikići/Konjevići iz Vraneša koji su navelia da su iznenađeni tvrdnjama Džomića da su pripadnici ovog bratstva iz centralnog dijela Bosne i Hercegovine.

"Nakon što je izvanji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kapitulirao u Upravnom sudu, a i nakon što je u ovoj polemici kapitulirao i sa svojim kabinetom, u pomoć je prizvao i bliskog rođaka, po svemu sudeći strica, Veselina Novova Konjevića, predsjednika Izvršnog odbora Udruženja bratstvenika Milikića/Konjevića, izabranog na tu dužnost, kako se vidi sa veb sajta plemenika, 18. avgusta 2012. godine u restoranu ”Etno selo Vuković” kod Tomaševa. Pamte se brojne polemike u Crnoj Gori, ali se ne pamti da je jedan ministar u Vladi u svoju odbranu uvlačio stričeve i rođačku nevladinu organizaciju", navodi Džomić.

Džomić je kazao da u polemici sa Konjevićem nije pominjao bratstvo i plemenike Milikiće i Konjeviće.

"Nijesam ih ničim ni uvrijedio, ali ih, bez obzira na neuspjelu zamjenu teza od strane strica Raška Konjevića, poštujem. Nadam se da, bez obzira na rođačke emocije, Veselin Novov shvata da mene Raško Konjević u ovom slučaju ne interesuje kao pripadnik bratstva i plemena nego kao ministar sekularne države koji pokušava da mene i moju porodicu protjera iz Crne Gore samo zato što sam pravoslavni sveštenik.

Kakve veze imaju bratstvo, pleme i nevladina organizacija plemenika kad građanin u sekularnoj, a ne plemenskoj državi Crnoj Gori pita ministra gdje je rođen, zašto krije mjesto rođenja, kad je došao u Crnu Goru, kad je i kako dobio državljanstvo Crne Gore? Zašto se Veselin Novov buni kad i sam priznaje da i u inostranstvu ima plemenika Konjevića? Jedan od tih i takvih plemenika iz je i Raško Konjević što ovih dana potvrđuju njegovi učitelji, nastavnici i kućni prijatelji iz Perina Hana kod Zenice u centralnoj Bosni. To nije nikakva sramota i zato nema potrebe da me Veselin Novov podučava o svom bratstvu, jer to nije tema koja me u ovoj raspravi prilikom interesuje.

Nadam se da će Veselin Novov iskoristiti svoj položaj nevladinog aktiviste i ulogu strica Raška Konjevića i da će ga poučiti da ubuduće poštuje zakonske propise Crne Gore, a ne da mu rešenja o progonu sveštenika i njihovih porodica padaju kao gnjile kruške u Upravnom sudu države Crne Gore. Nadam se da će ga poučiti i o etičkom kodeksu svoga bratstva kako bi shvatio da nije dobro da, pod komandom onoga koji nikada nije komandovao Konjevićima, zloupotrebljava javna ovlašćenja i da nije dobro ni dostojno da progoni ne samo sveštenike nego i monahinje, popadije i svešteničku djecu, jer to, koliko mi je poznato, nijedan Konjević nikad nije radio", navodi Džomić.

Bonus video: