LGBT Forum Progres: Džomić je izvrstan intelektualac posvećen toleranciji

"Sabornost i koncept pluralističkog društva ne smiju i ne trebaju biti suprotstavljeni"
57 pregleda 46 komentar(a)
velibor džomić, Foto: Savo Prelević
velibor džomić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.05.2014. 15:54h

Nevladina organizacija “LGBT Forum Progres” osudila je govor mržnje koji je putem uličnih grafita saopšten prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i protojereju - stavroforu Veliboru Džomiću.

"O postojanju grafita protiv SPC i g. Džomića danas je obaviještena policija odgovarajućom prijavom. Širenje diskriminacije je krivično djelo pa očekujemo povodom ovog, i svih ranijih slučajeva, odgovarajuću reakciju državnog tužilaštva. Zahtijevamo da se policiji, kao organu otkrivanja učinilaca krivičnih djela, da nalog u cilju utvrđivanja identiteta i pronalaženja izvršioca ovog krivičnog djela", navode iz "Progresa".

U saopštenju se navodi da je za tu organizaciju "Pravoslavna crkva važana autoritet i društveni činilac s kojim treba voditi dijalog i promovisati politiku mira i nenasilja".

"Sabornost i koncept pluralističkog društva ne smiju i ne trebaju biti suprotstavljeni. “LGBT Forum Progres” gaji poštovanje prema svim vjerskim zajednicama, prema Pravoslavnoj Crkvi i posebno prema g. Džomiću koji je, za nas, ne samo izvrstan intelektualac već i vjerski službenik uvjek posvećen toleranciji i uvažavanju.

“LGBT Forum Progres”, kao prva transparentna LGBT grupa u Crnoj Gori već godinama ukazuje na govor mržnje koji je preko grafita prisutan širom Crne Gore. Ranije su dominirali grafiti s govorom mržnje prema etničkim manjinama, a danas su na udaru različitih fašističkih grupa vjerske organizacije, istaknuti pojedinci i LGBT zajednica. Govor mržnje prema LGBT zajednici preko zidnih grafita posebno se intenzivirao nakon održavanje prve crnogorske povorke ponosa u Budvi (jul 2013) i uoči Povorke ponosa u Podgorici (oktobar 2013).

Ista NVO prije 15. dana, tačnije, 18. aprila 2014. godine, policiji je podnijela prijavu i protiv nepoznate osobe, ili više njih, koja je u ulici Jovana Tomaševića u Podgorici napisala grafit “Muslimani liče na pedere”", navodi se u saopštenju.

Ova NVO navodi da je više puta pozivala lokalne administracije da uklone neprimjerene grafite.

"Uz to predložili smo lokalnim vlastima donošenje odluke o obaveznoj upotrebi takozvanih antigrafitnih boja i sredstava kako bi čišćenje javnih fasada u budućnosti postalo jednostavnije i jeftinije. Javne vlasti nikada nisu reagovale ovim povodom ali jesu, što je pohvalno, ali govori o različitom tretmanu, nakon prozivke iz diplomatskih krugova, nakon pojave šovinističlkih i fašističkih grafita protiv etničkih i vjerskih manjina koji su brzo uklonjeni (slučaj u Podgorici i Pljevljima).

Nema potrebe da se u konkretnom slučaju čeka reakcija bilo kojeg diplomatsko-konzularnog predstavništva. Zahtijevamo od gradskih vlasti Podgorice da odmah organizuje uklanjanje ovog i svih drugih spornih grafita", zaključuju iz Foruma Progres.

Bonus video: