Ko ne štiti ribarske posti: Morsko dobro reaguje, inspekcije ćute

Služba za kontrolu Morskog dobra kontroliše i ribarske posti u cilju zaštite i prevencije devastacije. Sve prijave dostupne su na zvaničnoj stranici preduzeća
79 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2014. 21:28h

JP „Morsko dobro“ iz Budve u više je navrata tražilo reakciju nadležnih inspekcijskih službi zbog devastacije i uništavanja ribarskih posti u Boki Kotorskoj, saznaju “Vijesti”

Na taj problem prije nekoliko dana pažnju je skrenuo profesionalni ribar iz Kotora Dragan Srdoč.

„Morsko dobro“ i Institut za biologiju mora iz Kotora 2008. godine izradili su katalog ribarskih posti koji je detaljno opisao 106 posti u Boki - lokacija koje konfiguracijom terena na obali i morskog dna uz obalu, predstavljaju idealna mjesta za izvlačenje ribarskih mreža-potegača.

Upravo je ribanje takvim mrežama, tzv. tratkama, jedno od vjekovnih obilježja života u Boki i neizostavni dio ovdašnjeg etnološkog i kulturološkog nasljeđa, a što kao takvo, pokušavaju da u pregovorima sa EU da zaštite i članovi pregovaračke radne grupe za poglavlje 13 - ribarstvo.

Iz „Morskog dobra“ negiraju da su odobrili rad privremene male marine i servisa za snabdijevanje jahti na lokaciji Kašaljerevo na Peluzici kod Kotora

Rijetke preostale ribarske družine u Boki koje ribaju potegačama, međutim, suočavaju se sa problemom da je preko 90 odsto posti koje bi po zakonu, morale biti zaštićene, u međuvremenu devastirano ili uzurpirano nelegalnom gradnjom ponti i drugih objekata, te postavljanjem u moru muringa za jahte i sidra za plutače na koje se vezuju barke i gliseri.

Sva obraćanja Srdoča i njegovih kolega nadležnima da to spriječe i poštuju obaveze iz važećeg „Pravilniku o načinu korišćenja, održavanja, zaštite, označavanja kao i dužini obale, nazivu i mjestu ribarske poste“, nisu urodila plodom jer inspekcije najčešće međusobno prebacuju odgovornost ili ne rade ništa.

„Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom izdalo je Katalog ribarskih posti i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja izdalo je Pravilnik o načinu korišćenja, održavanja, zaštite, označavanja, kao i dužini obale, nazivu i mjestu poste. Služba za kontrolu JP Morsko dobro kontroliše i ribarske poste u cilju zaštite i prevencije devastacije, i prijavljuje sve nelegalne aktivnosti. Sve prijave Službe za kontrolu dostupne su na zvaničnoj stranici Javnog preduzeća“, odgovorila je „Vijestima“ portparol „Morskog dobra“ Jelena Jelušić.

Iz „Morskog dobra“ negiraju da su odobrili rad privremene male marine i servisa za snabdijevanje jahti na lokaciji Kašaljerevo na Peluzici kod Kotora, koja je već par godina primjer devastacije i uzurpacije istoimene ribarske poste.

Na to su se takođe žalili ribari, a „Vijesti“ ni nakon desetak dana čekanja, još nisu dobile odgovore Uprave za inspekcijske poslove šta su preduzeli da spriječe devastaciju i uzurpaciju ribarskih posti u zalivu.

Reagovali i u slučaju marine Kašareljevo

Kako na lokaciji ribarske poste Kašareljevo nije predviđen objekat privremenog karaktera, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nije i ne može dati saglasnost za njegovo postavljanje - podvukla je Jelušić, dodajući da je to JP na osnovu prijave za nelegalno vezivanje i servisiranje jahti koje je u ljeto prošle godine dobilo od mještana Mula, „dostavilo Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Lučka kapetanija Kotor, zahtjev za hitno vršenje inspekcijskog nadzora.“

„U zahtjevu se navodi da je vlasnik plovila javnu pontu koristio za privez plovila bez saglasnosti 'Morskog dobra', i tim povodom JP je zamolilo Lučku kapetaniju Kotor da uradi hitnu inspekcijsku kontrolu i preduzme sve potrebne aktivnosti, te naloži vlasniku broda hitno uklanjanje sa pristaništa.

Po molbi za uspostavljanje reda u korišćenje ribarske poste, JP je uputilo zahtjev za hitno vršenje inspekcijske kontrole Upravi za inspekcijske poslove, Odsjek za inspekciju morskog ribarstva“ saopštila je Jelušić.

Bonus video: