Promocija crnogorske kulture na Filozofskom fakultetu

Pored literature mjesta je bilo i za zastavu, narodnu nošnju, opanke, suvenire, ali i za priganice, pršutu, masline...
133 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorski kutak, Foto: Ivan Petrušić
Crnogorski kutak, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.04.2014. 13:47h

Studijski programi za crnogorski jezik i istoriju, sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, kao i NVO “Clio” i “Hiperion” povodom Svjetskog dana knjige organizovali su u holu fakulteta promociju crnogorske kulture.

Video projekcijom predstavili su razvoj crnogorske države od Duklje, preko Zete, do Crne Gore, kao i dinastije koje su obilježile pomenute periode.

“Studenti ova dva odsjeka smatrali su da bi zanimljivo bilo Svjetski dan knjige obilježiti promocijom crnogorske kulture, književnosti, istorije i nacionalnog identiteta. Tu su djela koja je studijski program za crnogorski jezik priređivao tokom godina postojanja, zbornik Njegoševih dana, časopisi koje pokrećemo na Univerzitetu, djela najpoznatijih crnogorskih autora, kao i knjige iz istorije“, kazala je Ksenija Rakočević, predsjednica “Hiperiona”.

Pored literature mjesta je bilo i za zastavu, narodnu nošnju, opanke, suvenire, ali i za priganice, pršutu, masline, vino, lozu, liker. Petar Radosavović, student istorije, kazao je da nije baš tačno da Crnogorci dobro znaju istoriju.

„Mislim da bi građani trebalo da više znaju o istoriji Crne Gore jer se ona ne može učiti samo iz narodnih pjesama, već se mora znati i naučna istorija“, kazao je Radosavović. Sa studentima su bile i profesorice sa studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Rajka Glušica i Tatjana Bečanović koje su uvijek tu kada treba podržati kreativnost i rad studenata.

„Studijski program za crnogorski jezik odrađuje svoju misiju – promoviše crnogorski jezik, civilizaciju, kulturu i književnost. Naši studenti su pravi reprezenti našeg grada i pravi promoteri pravih crnogorskih vrijednosti. Sve što rade je u jednom multikulturalnom modelu tolerancije, građanske države, bez nacionalizma, bazirano na nauci i velikom entuzijazmu naših studenata“, kazala je prof.dr Rajka Glušica.

Osnovna škola „Luka Simonović“ je i ove, kao i prethodnih godina, obilježila Svjetski dan knjige organizovanjem sajma knjiga. Ovogodišnji sajam, koji je posvećen pjesniku Draganu Raduloviću, se održao pod sloganom „Djeca lete knjigama“.

Bonus video: