Milan Radović na Twitteru: Lustracija je čistač i aspirin društva

„Bez priznavanja grešaka, podnošenja odgovornosti za njih, nema puta u prosperitet", kazao je Radović
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2014. 16:26h

Vlasti su napravile spomenike, a Crna Gora nije donijela nijednu pravosnažnu presudu za ratne zločine. Red koraka je pogrešan - prvo bi trebalo izgraditi spomenike u obliku pravosnažnih presuda, koje bi trebalo uvesti u obrazovni sistem, kaže Milan Radović iz Građanske alijanse.

“Za sve to nam je potrebno efikasno i hrabro tužilaštvo. Bojim se da smo previše vremena potrošili optužujući najniže u lancu odgovornosti.”

Radović je prošle sedmice, govoreći o suočavanju sa prošlošću, diskriminaciji i srodnim temama, sa naloga @cgtvituje, ocijenio da je „lustracija sama po sebi proces ozdravljenja društva, njegov aspirin, čistač“.

„Bez priznavanja grešaka, podnošenja odgovornosti za njih, nema puta u prosperitet. Ako se ne odgovara za učinjeno, generacijama se ostavlja teret nedodirljivosti struktura koje su direktno krive za ovakvo stanje u društvu - "ugledni" građani su često oni sumnjivog kapitala, i diskutabilne, ratne političke prošlosti“, kazao je on.

Najvažnije od svega, dodaje Radović je, da kao društvo moramo „raščistiti prošlost kako bi tako izgradili garancije da se užasi 90-ih ne ponove“

Najvažnije od svega, dodaje Radović je, da kao društvo moramo „raščistiti prošlost kako bi tako izgradili garancije da se užasi 90-ih ne ponove“.

„To podrazumijeva procesuiranje svih odgovornih ne samo najnižih u lancu, već i za komandnu i huškačku odgovornost. Tako bi izgradili povjerenje, uspostavili zdrav sistem vrijednosti i konačno vratili dostojanstvo žrtvama i njihovim porodicama“.

Kada danas anketirate studenta prava na temu suočavanja sa prošlošću, kaže Radović, dobijate neozbiljne odgovore.

„Mladi bi trebalo da shvate da nisu krivi za zločine i nemaju odgovornost. Neki su bili djeca, a neki se nisu ni rodili tada, ali su danas i te kako odgovorni da se ta nedjela rasvijetle, da traže, da budu aktivni i da dobiju odgovore o tom vremenu i da konačno znamo ko se to usudio da krijući se iza crnogorskog naroda učini ratne zločine“.

Spomenik ubijenim civilima u ratovima 90-ih, Foto: Luka Zeković

“Crna Gora na Tviteru - uključi se u promjene” je projekat Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Kancelarije programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Cilj je osnaživanje društvenog aktivizma putem te mreže.

Putem naloga @cgtvituje tokom šest mjeseci, tviteraši i šira javnost imaju priliku da upoznaju Crnu Goru na način na koji je vide stručnjaci iz raznih oblasti.

Policijska zloupotreba neznanja

Radović je tokom diskusije na tviteru govorio i policijskim ovlašćenjima te spornim tumačenjima zakona.

On je kazao da policija zabranom mirnih okupljanja krši prava građana, te da policija na taj način zloupotrebljava neznanje građana.

On je podsjetio da je GA podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o javnom okupljanju.

„Ako već Ustavni sud nema osjećaja za suštinska ljudska prava u demokratiji, jeste da javno mnjenje traži od političkih predstavnika da oni iniciraju izmjene Zakona. Do tada nam ostaje da svakodnevno čitamo da policija radnicima koji traže 10 zarađenih plata, Romima koji traže zaštitu od diskriminacije i građanima koji kritikuju Vladu zabranjuje mirna okupljanja, a sve pod izgovorom da se zbog tih pola sata prekida saobraćaj u ulici ispred Vlade dovode u pitanju nacionalni interesi“.

Galerija

Bonus video: