Policiji za dvije godine prijavljeno 170 krađa bicikala

Registri bi morali da budu produkt saradnje nadležnih, a nikako jednostrana odluka Glavnog grada
670 pregleda 3 komentar(a)
Ukradena bicikla koja čekaju potvrdu vlasništva, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Ukradena bicikla koja čekaju potvrdu vlasništva, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Ažurirano: 19.02.2019. 09:44h

Upravi policije je u toku prethodne dvije godine prijavljena krađa oko 170 bicikala i registracija bi mogla da bude jedna od korisnih mjera da krađe u budućnosti budu spriječene. Ali, takvi registri bi morali biti produkt saradnje nadležnih, a nikako jednostrani naum, kako je to učinjeno iz Glavnog grada, ocijenili su iz Savjeta za grašansku kontrolu rada policije.

Iz Glavnog grada su u pozivu “Podgorica na dva točka”, za davanje subvencija građanima prilikom kupovine bicikala, naveli da će nakon potpisivanja ugovora sa onima koji dobiju subvenciju, sastaviti i registar trgovanih bicikala, a njihove serijske brojeve dostaviti Upravi policije, što bi trebalo da olakša njihov pronalazak u slučaju krađe. U policiji, kako je ranije rečeno “Vijestima”, o tome nisu informisani, a o svemu informaciju nemaju ni u Savjetu.

“Iznenađeni smo postupkom administracije Glavnog grada iz koje javno više puta ističu da je projekat navodno kompletno zaokružen time što će spisak subvencioniranih bicikala sa serijskim brojevima dostaviti Upravi policije da blagovremeno reaguje u slučaju da neko od njih bude ukradeno. Naša su saznanja da ta najava nije dogovorena sa Upravom policije”, kazali su iz Savjeta.

Iz Savjeta su ocijenili i da bi bilo nedopustivo da budući vlasnici bicikala iz programa Glavnog grada budu privilegovani i bolje zaštićeni u odnosu na druge, koji već posjeduju ili su bicikl nabavili drugim putem.

“Registracija bicikala jeste jedna od korisnih mjera jer se polazi od pretpostavke da će izvršioci krađa prije odabrati neregistrovano biciklo, a oni koji kupuju polovno mogu provjeriti da li je ukradeno. Savjet već neko vrijeme o tome razgovara sa policijom. Poznato nam je da takvih primjera ima u zemljama EU, ali je suština da su tamošnje policije, poput Hrvatske, zapravo partner građanskim inicijativama”, kazali su iz Savjeta, dodajući da su zato i iznenađeni postupkom administracije Glavnog grada.

Smatraju da bi takav pristup bez prethodne saglasnosti policije, u stvarnosti mogao i da zaguši kapacitete UP.

“Građani, ustanove, preduzeća mogu početi samoinicijativno da policiji dostavljaju serijske oznake ne samo svojih bicikala već i stvari iz pokućstva koje se često otuđuju. U namjeri da na vrijeme spriječimo nečiju nelasnu šalu ili pritisak, Savjet je preporučio Upravi policije da se konstruktivno oglasi, uzimjaći u obzir svoje funkcije i kapacitete. Sugerisali smo da oglašavanje bude i poziv zainteresovanim biciklističkih asocijacijacijama i lokalnim samoupravama da je policija spremna da učestvuje u njihovim projektnim inicijativama”, kazali su iz Savjeta.

Smatraju da “Glavni grad Podgorica može uraditi puno više od dostavljanja spiska sa serijskim brojevima neotuđenih bicikala”, a policiji će ujedno preporučiti da inovira veb sajt, te na njemu objave korisne preventivne i praktične savjete za zaštitu od krađa. Predložiće i da fotografije pronađenih predmeta budu javno dostupne.

Da se dvotočkaši i osiguravaju

Iz Savjeta navode i da u Crnoj Gori, osim što nije moguće osigurati bicikl od otuđenja, nije moguće ni osiguranje bickliste kao učesnika u saobraćaju, u smislu osiguranja u slučaju nezgode i uzrokovanja štete drugima.

“Takve mogućnosti bi podstakle korišćenje bicikla i pružile građanima sigurnost i zaštitu”, kazali su iz Savjeta.

Dodaju i da je odnos prema biciklistima pri nezgodama u saobraćaju “neadekvatan, pa i diskriminatoran”:

“Te mjere trebalo bi da zastupaju vlasti ukoliko se želi da biciklo postane ozbiljan način prevoza”.

Građani da prijave svaku krađu

Iz Savjeta i UP procjenjuju i da građani ne prijavljuju značajan broj otuđenja bicikala, ali i da neki vlasnici i ne traže ukradene dvotočkaše.

“Prilikom nedavne posjete Stanici kriminalističke policije za suzbijanje imovinskog kriminaliteta, ustanovili smo da se u skladištu nalazi dvadesetak bicikala čiji vlasnik nije pronađen”, kazali su iz Savjeta.

Građanima preporučuju da prilikom kupovine sačuvaju račun, odnosno deklaraciju, koja sadrži i serijski broj bicikla, što može pomoći prepoznavanje. Apelovali su na vlasnike da prijave svaku krađu bicikla. Onima koji nisu uspjeli da pronađu ukradeni bicikl, savjetuju da se konsultuju sa policijom.

Bonus video: