Ubistvo Jovanovića: Ostavka nadležnih ako do 27. maja ne bude rezultata

Istrage su loše vođene i bez rezultata su uglavnom, policija i tužilaštvo prebacuju odgovornost jedni na druge
50 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 16:06h

Predsjednik Komisije za praćenje istraga neriješenih napada na novinare i zamjenik glavnog urednika lista “Dan” Nikola Marković očekuje ostavku nadležnih u državnom vrhu ukoliko do 27.maja ne bude rezultata ponovne istrage ubistva Duška Jovanovića.

“Deset godina je razuman rok da se otkriju nalogodavci ubistva. Ako ne bude rezultata neko od odgovornih utreba na dan ubistva da podnese ostavku. To je najmanje što treba da urade,ali uvjeren sam da tako neće biti”, rekao je Marković na pres konferenciji Akcije za ljudska prava (HRA) na kojoj je predstavljen novi izvještaj o procesuiranju napada na novinare u Crnoj Gori.

Dokument koji je izradila HRA obuhvata period od ubistva Jovanovića do kraja januara ove godine, kada je objavljena odluka o formiranju Komisije. Njime je obuhvaćeno 30 slučajeva, od ubistva do prijetnji, kamenovanja prostorija, prebijanja.

Direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević rekla je da je analizom slučajeva utvrđeno da postoje "određeni obrasci".

"Žrtve su mediji ili pojedinci spremni da kritikuju vlast ili organizovani kriminal, najviše napada je usmjereno protiv nezavisnog dnevnika "Vijesti", istrage su loše vođene i bez rezultata su uglavnom, policija i tužilaštvo prebacuju odgovornost jedni na druge dok ne zastari krivično gonjenje", kazala je Gorjanc-Prelević.

Ona je rekla da postoje ozbiljne sumnje da su u predmetima procesuirani pravi izvršioci napada, kao i da nalogodavci napada nisu otkriveni.

“Kod optuženja se teži lakšim kvalifikacijama, sudovi teže ublažavanju kazni a česta je tendencija da se po svaku cijenu okrive i novinari,” dodala je.

Atmosfera nekažnjivosti posebno ugrožava novinare, podsjetila je direktorica HRA, navodeći da je ugroženo i cijelo društvo “kome su novinari neophodni da podupri demokratske tokove, unapređuju rad institucija i podstiču vladavinu prava”.

Detaljna analiza biće korisna za Komisiju za praćenje istraga nerješenih napada, rekla je ona, izražavajući nadu da će to tijelo ili pojedinačno njeni članovi “uliti povjerenje građana da im dostavljaju informacije koje mogu da pomognu istrage”.

U izvještaju se navodi da je formiranje Komisije motivisalo vrhovnog tužioca Veselina Vučkovića koji je zatražio da mu se dostavi kompletan predmet istrage ubistva Duška Jovanovića, kao i da će od MUP-a tražiti analize koje bi pokazale zbog čijih propusta su nerješeni brojni napadi na novinare. Takođe je najavio da će saslušati i sve najviše funkcionere službi bezbjednosti u vrijeme Jovanovićevog ubistva, podsjeća se u izvještaju.

Nikola Marković je rekao da će se u narednom peridu vidjeti da li postoji politička i društvena volja da se zaista postigne napredak.

Nikola Marković je rekao da će se u narednom peridu vidjeti da li postoji politička i društvena volja da se zaista postigne napredak

“Mi ćemo obratiti pažnju da neki postupci ne zastare, ali ne politička i moralna odgovornost pojedinaca", dodao je on.

Pored napada na medije izvještaj se bavi i istragama ubistva Srđana Vojičića i napada na književnika Jevrema Brkovića, te prijetnji koje su dobijali NVO aktivisti Aleksandar Zeković i Zdravko Cimbaljević jer su oni ugroženi zbog slobode izražavanja.

Lakić traži preispitivanje bezbjednosti, ministar ćuti

U izvještaju se podsjeća da je Marković podnio krivičnu prijavu protiv ministra pravde zbog sumnje da je izvršio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela u slučaju Duška Jovanovića.

Navodi se da su rješeni slučajevi napada na ekipu Televizije Vijesti u Nikšiću i prijetnji novinarki Monitora Mileni Perović Korać, što je direktorica HRA okarakterisala tvrdnjom da je sve moguće kad se hoće. Slučajevi Tufika Softića ostali su nerješeni, bombaški napad na Vijesti i prethodni napadi na imovinu lista, te prebijanja novinarke “Dana” Lidije Nikčević.

Nije do kraja riješen ni napad na direktora "Vijesti" Željka Ivanovića jer su napadači osuđeni na osnovu priznanja, iako su svjedoci i Ivanović tvrdili da to nisu oni.

U slučajevima prijetnji i napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, tri predmeta su pravosnažno sudski okončana, dok je četrvrti u toku. Svi optuženi u tim predmetima su kažnjeni zatvorskom kaznom. Lakićeva koja ima policijsku pratnju od marta 2012.godine u međuvremenu je više puta tražila da se njena bezbjednosna procjena preispita i ukine uz obrazloženja da je policijska zašita imala smisla dok su prijetnje trajale i do hapšenja napadača na nju. Do objavljivanja izvještaja, kako se navodi, ministar nije odgovorio na njene zahtjeve.

Poziv svima koji imaju informacije

Nikola Marković je pozvao sve koji nešto znaju o ubistvu Duška Jovanovića i ostalim napadima na novinare, da to prijave.

”Ko god smatra da može doprinijeti da se neki od slučajeva rasvetli, neka se obrati Komisiji ili onima iz civilnog sektora u koje ima povjerenje. Novinari i civilni sektor su spremni da nešto urade, neći da kažem da to držan organi nijesu volji, ali je požaravajuće da je motivacioni faktor za Tužilaštvo formiranje Komisije. Nadam se da to neće biti samo formalno ispunjenje obaveza koje imamo u pregovaračkom procesu“, rekao je on.

Galerija

Bonus video: