Vodovod u Budvi spremio dvostruko veće cijene usluga: Kubik ljeti 1,93 eura

Na ime kredita lokalna uprava treba da izmiri ratu od 6,5 miliona, a dio od oko 3 miliona eura biće obezbijeđen kroz naplatu uvećanih računa
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 20:48h

Vodovod u Budvi spremio je novi cjenovnik usluga kao mjeru vraćanja milionskog kredita za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda.

Cijene usluga biće udvostručene, a startovaće od početka marta, tako da će već 1. aprila prvi uvećani računi biti dostavljeni na aderse 25.000 potrošača, koliko ih je registrovano na teritoriji budvanske opštine.

Predlog cijena biće dostavljen prvo Upravnom odboru preduzeća, a potom i gradskoj skupštini.

Za postrojenje za tretman otpadnih voda za Budvu i Bečiće, koje bi trebalo da proradi od marta, a koje je izgrađeno u naselju Vještica, Opština se kreditno zadužila 58 miliona eura.

Ove godine na ime kredita lokalna uprava treba da izmiri prvu ratu od 6,5 miliona, a dio od gotovo tri miliona eura biće obezbijeđen upravo kroz naplatu uvećanih računa za vodu i kanalizacione usluge.

Prema novom cjenovniku, u koji su “Vijesti” imale uvid, cijena voda ostaće nepromijenjana i iznosiće 0,84 eura po kubiku za domaćinstva, kako u zimskom, tako i u ljetnjem periodu, odnosno 1,68 eura po kubiku za privredu.

Međutim, biće uvećane cijene usluga za odvođenje otpadnih voda i prečišćavanje, koja po kubiku za domaćinstva u zimskom periodu iznosi 0,36, odnosno 0,96 eura u ljetnjem periodu.

Za privredu su cijene dvostruko veće, i iznose 0,62 eura za kubik tokom zime, odnosno 1,92 eura po kubiku tokom ljetnje sezone.

Time će građani u zimskom periodu koji se računa od 1. januara do 31. aprila i od 1. novembra do 31. decembra, znači pola godine, po kubiku potrošene vode i kanalizacionih usluga plaćati 1,28 eura sa uračunatim PDV-om, odnosno 1,93 eura po kubiku preostalih pola godine, u takozvanom ljetnjem periodu od 1. maja do 30. oktobra.

Kada je riječ o privredi, ona će tokom zime plaćati po kubiku 2,46 eura, odonosno 3,85 eura ljeti, u a te cijene je uračunat PDV.

Međutim, poskupljenjima tu nije kraj, jer će dosadašnja osporavana distributivna naknada od dva eura, koja se naplaćivala po brojilu, od marta biti dva i po puta viša, odnosno iznosiće 7,03 eura.

Imajući u vidu da gradski Vodovod opslužuje ukupno 25 hiljada vodomjera, samo na osnovu te naknade, mjesečno će biti obezbijeđeno 175.000 eura, odnosno 2,1 milion eura na godišnjem nivou.

"Pred nama je period kada ćemo pristupiti priključenju kanalizacionog sistema na postrojenje za preradu otpadnih voda sa čime ćemo, pored kvalitetnog vodosnabdijevanja, umnogome poboljšati životne uslove u našoj opštini. Zato moramo biti svjesni da svaki razvoj ima i svoju cijenu. Ovo će prouzrokovati povećanje cijena, a i disrtibutivne nadoknade na oko 7 eura, kako sav teret ne bi pao na one koji redovno troše vodu. U želji da rasteretimo stalne stanovnike naše opštine planiramo da uvedemo ljetnju tarifu od 1,8 eura i zimsku od 1,2 kako bismo rasteretili kako privatna lica tako i privredu, prije svega hotele i ugostiteljske objekte u zimskom periodu kada su prihodi od turizma znatno umanjeni", kazao je direktor gradskog Vodovoda Milenko Medigović.

Ponovio je da Vodovod mora obezbijediti tri miliona eura na godišnjem nivou, kako bi se vratio kredit za izgradnju postrojenja za odvod otpadnih voda.

Cijene usluga u ostalim primorskim opštinama znatno su niže od onih koje Budva planira da uvede. Istina, mnoge od tih opština imaju velikih problema sa tretmanom otpadnih voda.

Barani kubik vode sa utroškom kanalizacije plaćaju 1,04, u Herceg Novom 1,05, u Kotoru 1,01, a u Tivtu svega 80 centi.

Hotelima taksa od 2 eura po gostu

Imajući u vidu da od 2014. počinje otplata kredita od 58 miliona eura, koji je uzet za gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gradonačelnik Budve Lazar Rađenović je još u septembru formirao posebnu komisiju čiji je zadatak bio da predloži način otplate duga po Ugovoru za projektovanje, izgradnju, finansiranje i upravljanje zbrinjavanjem otpadnih voda (WTA).

Komisijom predsjedava sekretar za investicije Cvetko Pajković, a članovi su sekretar za privredu i finansije Mihailo Đurović, direktor Vodovoda Milenko Medigović, sekretarka za prostorno planiranje i održivi razvoj Danijela Marotić, Milijana Đuretić, Vasko Milanović, Goran Vukobratović, Dragan Vukadinović, Achim Dudey, Blažo Rađenović i Veselin Marković.

Upravo je ta komisija predložila da se polovina te svote obezbijedi kroz povećanje cijena kanalizacionih usluga, a da preostalih tri miliona po pola izmire, grad iz kapitalnog budžeta, odnosno naplatom komunalija, a 1,5 miliona hotelijeri uvođenjem posebne ekološke takse, koja bi iznosila dva eura po gostu.

Galerija

Bonus video: