Vlast se boji jedino još nezavisnih medija: Ovo je alarmantno

U jednoj državi, u kojoj je Vlada srasla sa organizovanim kriminalom, se svako, ko misli svojom glavom pa to i objavi, mora plašiti za sopstveni živo
9 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2014. 13:01h

Ugledni bečki nedjeljnik “Štandard” (Der Standard” ) objavio je tekst o sve učestalijim napadima na novinare nezavisnih medija u Crnoj Gori, u kome je naveo kako strani posmatrači u Crnoj Gori u listovima “Vijesti“, Dan“ i “Monitor“ “vide jedine preostale glasove, kojih se Vlada mora plašiti”.

“Beznadežno međusobno posvađana opozicija već godinama služi kao dobra podloga za karikaturiste. I saveznici i neprijatelji Mila Đukanovića se u jednom slažu: familija Đukanović sa manjim brojem povezanih porodica, kontroliše sve političke, privredne i kultrune segmente života Crne Gore”, zaključuje list.

Njemački radio je u komentaru pod nazivom “Nasiljem na opozicione novinare” izvijestio o učestalim napadima na nezavisne novinare.

Za medijsku zajednicu Crne Gore, koja je kandidat za članstvo u EU, navodi austijski list, prošla godina se loše završila kao što je počela i nova: drugog dana (katoličkog) Božića redakcija lista “Vijesti“ bila je cilj bombaškog napada. Odmah potom, dodaje se, 3. janura, u Nikšiću pretučena je Lidija Nikčević, novinarka lista “Dan“ .

„To pokazuje da se mafija, u zagrljaju sa Vladom, i dalje trudi da uguši slobodne medije i ubije slobodno mišljenje“, prenosi list komentar MANS-a.

Nedjeljnik podsjeća da je u novembru prošle godine zgrada redakcije “Vijesti“ bila kamenovana, a da je u avgustu ispred kuće dopisnika lista u Beranama Tufika Softića takođe postavljen eksploziv.

Dodaje se i da su direktorci “Monitora” Milki Tadić-Mijović stigle prijeteće poruke. Prije dve godine je nekoliko auta izdavačke kuće „Vijesti“ bilo spaljeno, a ni u jednom od ovih slučajeva policija nije uspela da nađe počinioce, navodi list.

“Uprkos tome se EU i dalje koristi biranim diplomatskim rječnikom: 'Umješanost, posebno policije, u slučajeve nasilja protiv novinara izaziva zabrinutost', kazao je u decembru Mitja Drobnič kao predstavnik EU u Crnoj Gori, a od njega je bio precizniji MANS: 'U jednoj državi, u kojoj je Vlada srasla sa organizovanim kriminalom, se svako, ko misli svojom glavom pa to i objavi, mora plašiti za sopstveni život'”, prenosi Standard.

Nedjeljnik napominje da je premijer demantovao “umiješanost u napade, ali da nije propustio nijednu priliku da opozicione medije zaspe tiradama ponižavajućih psovki: “Za njega su oni 'plaćenici', koji bi htjeli da državu, koja je tek osam godina nezavisna, poklone Srbiji, pa onda 'strane marionete', potom i 'bolesnici'“.

Pod naslovom “Crnogorski novinari pod prijetnjom” opširan tekst o posljednjim događajima u našoj zemlji juče je objavio i italijanski list “Manifesto”.

Njemački radio: Na meti oni koji pišu o kumovima

Njemački radio je objavio da je “upadljivo da oba napadnuta lista, koji su i najtiražniji u Crnoj Gori, neumorno izvještavaju o korupciji i kumovskim biznisima - velikim problemima u maloj jadranskoj državi čime se nalaze u konfliktu sa šefom Vlade, Milom Đukanovićem.

Tako su i “Vijesti“ pisale o 'bakšišu', koji je izgleda inkasirala Đukanovićeva rođena sestra prilikom privatizacije crnogorskog Telekoma. Premjer je optužio 'Vijesti' da su izdajnici domovine i svakodnevno ih naziva medijskom mafijom'”, stoji u komentaru Njemačkog radija, u kojem se doaje da je poslije najnovijeg bombaškog napada premijer “izigravao zabrinutog Oca Otadžbine”.

Njemački radio je prenio zabrinutost predstavnice za slobodu medija OEBS-a Dunje Mijatović: “Napadačima se šalje 'signal nekažnjivosti', jer niko nikad nije bio osuđen”. Podsjeća se da je bezbjednost novinara u Crnoj Gori ugrožena i da su Reporteri bez Granica ovu balkansku državu rangirali na 113 mesto od 179 zemalja.

Kukan: Ovo je postalo alarmantno

Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan izrazio je veliku zabrinutost zbog posljednjih napada na novinare u Crnoj Gori. Bombaški napad na “Vijesti” i prebijanje novinarke “Dana” on je ocijenio kao veoma alarmantne incidente.

”Želio bih da pozovem crnogorsku vlast da se uključi u brzu i temeljnu istragu kako bi se kaznili počinitelji”, stoji u jučerašnjoj izjavi Kukana. On očekuje da vlast pošalje jasan signal crnogorskoj javnosti da otvoreno osuđuje nasilje protiv novinara i vlasnika medija.

“U modernom društvu koje ima kredibilne aspiracije ka evropskim integracijama, sloboda medija i govora moraju biti garantovane. EU čvrsto podržava slobodu govora i slobodni medijski pluralizam. Crna Gora je prošlog mjeseca otvorila pregovore u okviru poglavlja 23 i obećala da će štititi slobodu izražavanja i slobodu medija. U tom smislu, apelujem na crnogorsku vlast da predano radi na poboljšanju slobode medija”, istakao je šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom.

Galerija

Bonus video: