Bećir Kečanović: Za državu je katastrofa nekažnjeno nasilje

Kečanović, koji je bivši visoki kriminalistički funkcioner u slovenačkoj policiji, je nedavno boravio u Crnoj Gori kao ekspert OEBS-a
131 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2014. 07:58h

Pomoćnik predsjednika Komisije za sprečavanje korupcije Slovenije Bećir Kečanović kaže da su za “demokratsku i pravnu državu katastrofa pokušaji pojedinaca, organizovanog ili čak političkog kriminala da napadima na nezavisne medije vrše pritisak, koristeći se najtežim oblicima nasilja, terorističkim metodama i ubistvima novinara”.

Kečanović, koji je bivši visoki kriminalistički funkcioner u slovenačkoj policiji, je nedavno boravio u Crnoj Gori kao ekspert OEBS-a koji pomaže obučavanje javnih funkcionera u primjeni etičkog kodeksa.

“Prije nekoliko godina je u Sloveniji pretučen i teško ozlijeđen jedan novinar. Predstavnici političke vlasti i nadležnih institucija su se našli pod veoma jakim pritiskom domaće i međunarodne javnosti da se slučaj hitno istraži. Slovenija je bila tad u veoma osjetljivoj fazi pristupanja Evropskoj uniji i postojao je opravdan strah da će taj slučaj, koji je inače sam po sebi bio dovoljan razlog za zabrinutost, imati šire posljedice za državu i njen međunarodni ugled.

Odgovoran odnos prema svima, a ne samo pojedincima: Sa sjednice Vlade

Crna Gora trenutno ulaže velike napore i ostvaruje pozitivne rezultate u približavanju pravnom redu Evropske unije i prihvatanju tekovina evropskog pravnog reda. Među njima su svakako nezavisnost medija i sloboda javne riječi. Stoga je zabrinutost zbog napada na nezavisne medije i novinare i u tom pogledu očekivana i sasvim opravdana”, rekao je on za “Vijesti”.

Kečanović podsjeća da “nezavisni mediji imaju veoma važnu ulogu u ostvarivanju demokratije i vladavine prava”.

“Oni profesionalnim radom znatno doprinose u vršenju javne kontrole nad upravljanjem javnim poslovima i javnom imovinom. Dok su mediji slobodni i nisu podvrgnuti korupciji, oni vrše izuzetno važnu misiju i ulogu četvrte javne sile”, navodi sagovornik.

Uz hapšenja, funkcionere treba podsjetiti na etiku

Kečanović kaže da država u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala paralelno sa hapšenjima osumnjičenih treba da pojača i vrati etičke standarde među javne funkcionere.

“Kod nas je bilo velikih hapšenja, ali se danas pokazalo da to nije dovoljno i da je paralelno trebalo jačati načelo integriteta. Podrivanje uloge etike u svakodnevnom životu pojedinaca i institucija, a posebno onih koji su najodgovorniji za bezbjednost i život sugrađana - tu mislim prije svega na političare, privrednike, finansijere i bankare - je široko otvorilo vrata pohlepi i korupciji kojom su mnogi ožalošćeni i poniženi širom svijeta gurnuti u duboku krizu, neizvjesnost, bol i nemaštinu. Zbog svega toga je nužno etiku podržavati i unaprijediti na svim područjima života pojedinca i društva”, naveo je sagovornik.

On podsjeća da je “jedan od glavnih argumenata na koji Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije poziva države ugovornice - da u skladu sa osnovnim načelima svog pravnog sistema pripremaju i sprovode djelotvornu i usklađenu politiku protiv korupcije, unapređuju učešće društva i odražavaju načela vladavine prava, pravilnog upravljanja javnim poslovima i javnom imovinom, integritet, transparentnost, odgovornost”.

Ojačali smo kulturu odbacivanja korupcije

Komentarišući rad Komisije za sprečavanje korupcije Slovenije, po uzoru na koju Crna Gora treba ove godine da napravi Agenciju, njen podpredsjednik kaže:

“Njena samostalna i nezavisna uloga specijalizovanog državnog organa je imala značajne učinke i u podizanju svijesti i učešća građana, javnosti i medija u sprovođenju javne kontrole. Svojim odlukama i mišljenjima uspjela je u prilično kratkom vremenu mobilizovati široku javnost i zajedničkim naporima značajno doprinijeti jačanju integriteta i razvoju kulture odbacivanja korupcije. U posljednje vrijeme se sve više angažuje kao partner ostalih državnih organa u sprečavanju, otkrivanju i progonu korupcijskih krivičnih djela i drugih povreda javnih funkcija i službene dužnosti”.

Kečanović kaže da državne institucije Crne Gore u saradnji sa međunarodnim ekspertima već više godina rade na razvoju tzv. etičke infrastrukture, koja uključuje prilagođavanje međunarodnih etičkih standarda domaćim uslovima.

“Pošto smo mi ljudi po prirodi nestrpljivi i najčešće nas mogu zadovoljiti samo brza rješenja, ponekad se možda čini da je sve to uzaludno trošenje vremena. No, imamo li drugog izbora za bolji i sretniji život nego da se ponovo vratimo zaboravljenim, a ipak vječitim i nenadmašivim istinama i vrlinama čestitog čovjeka”, zaključuje on.

Kečanović kaže da je Slovenija u procesu pristupanja EU prihvatila međunarodne ugovore i standarde, ali da uz to ide i “obavezno podizanje efikasnosti institucija, da obavezujući ugovori i standardi ne ostanu 'mrtvo slovo na papiru'“.

Težak ispit pred stranom javnošću

“Kad su u pitanju napadi na nezavisnost medija i nasilje nad novinarima, demokratija i vladavina prava, a svakako i nadležne institucije za bezbjednost u državi su na jednom od najtežih ispita pred domaćom i međunarodnom javnošću.

Ako takvi pokušaji da se javnosti utjera strah u kosti pred istinom ostanu neistraženi, a krvici nekažnjeni, tad ni život pojedinaca nema baš neke velike vrijednosti i budućnosti. Stoga je zadatak političke vlasti i nadležnih organa da ih u korijenu sasjeku efikasnim mjerama, a krivce najstrožije kazne”, smatra sagovornik.

Političari moraju biti čestiti i odgovorni

Bećir Kečanović kaže da zaustavljanje korupcije, pored akcije policije i tužilaštva, mora početi i “sveobuhvatnom promjenom svijesti i jačanjem odgovornosti pojedinaca”. “Posebno onih koji su najodgovorniji za sudbinu naroda i društvene zajednice – prema zajedničkim vrijednostima države, bezbjednosti, upravljanju javnim poslovima i javnom imovinom.

To su u stvari one vječite i nenadmašive istine o vrlinama čestitog čovjeka i njegovog odgovornog odnosa prema državi za sve građane, ne samo za odabrane. U sličnim okolnostima pohlepe, nasilja, korupcije, kriminala su javnu vlast na te istine i vrline opominjali već antički mislioci”, naveo je on.

Galerija

Bonus video: