Grbović obećao bolje dane za Nikšić

Opozicija se vratila u lokalni parlament i dala značajan doprinos uspostavljanju povjerenja u lokalnu vlast, rekao je Grbović
76 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2013. 14:53h

U opštini Nikšić trenutno se rade projekti vrijedni blizu 40 miliona eura, a naredne godine započeće se sa projektima čija će vrijednost biti skoro 200 miliona. To je saopštio predsjednik Opštine Veselin Grbović na tradicionalnom koktelu organizovanom povodom kraja 2013.godine.

Iako je godinu koja je pri kraju u Nikšiću karakterisala, kako je kazao Grbović, nestabilna politička i izuzetno teška ekonomska situacija, nepovjerenje građana u rad lokalne uprave, bojkot Parlamenta od strane opozicije, nova vlast koju čini stara koalicija (DPS/SDP) i koja je sa radom startovala u aprilu uspjela je da normalizuje situaciju i građanima pruži nadu, kako reče predsjednik opštine, da za Nikšić konačno dolaze bolji dani.

„Opozicija se vratila u lokalni parlament i dala značajan doprinos uspostavljanju povjerenja u lokalnu vlast i u opštinu Nikšić da će ona u narednom periodu biti ono što je bila prije 20-30 godina, a to je ekonomski najrazvijenija opština u Crnoj Gori“, kazao je Grbović.

Povjerenje građana su, kako je kazao, morali hitno povratiti a to su uspjeli kvalitetno rekonstruisanim ulicama u centru grada i otvaranjem niza objekata u toku septembra, poput zdravstvene ambulante u Kličevu, rekonstrukcijom bolnice u Brezoviku i hirurškog odjeljenja u Opštoj bolnici, vrtića u Ozrnićima.

Projekti koji se rade ove godine, a koji su započeti godinama unazad, i koji će biti završeni u toku 2014.godine su sistem za prečišćavanje otpasnih voda i sala „18.septembar“. Tu su i treća traka u Kusidama i obilaznica oko Nikšića.

Što se tiče naredne godine projekti u koje će biti uloženo 200 miliona su vjetrogeneratori na Krnovu,energana za komunalni otpad, završetak rekontrukcije Trebješke ulice koja će omogućiti izmještanje teretnog saobraćaja iz grada, završetak Ulice Vuka Karadžića do Željezare, kao i dijela Ulice 13.jul, do Carevog mosta. Svi pomenuti projekti su ušli u kapitalni budžet direkcija za saobraćaj i javnih radova.

Donacijom ambasade Kine uražene su dvije vještačke akumulacije u Goliji, a u toku 2014.godine Opština Nikšić planira da uradi još 20 do 30 takvih akumulacija u bezvodnim krajevima kako bi poboljšali uslove za razvoj poljoprivrede. Konkurisali su i za 12 projekata prekogranične saradnje sa BiH, a očekuju i početak aplikacije projekata sa Srbijom i Kosovom.

„Nadam se da neće biti problema da se ove naše zamisli ostvare. Očekujem da u narednom periodu krenemo sa rekonstrukcijom gradskog trga koji treba i ima sve uslove da bude najljepši u Crnoj Gori“, obećao je Grbović.

Na teret lokalnog budžeta 753 zaposlena

Problem lokalne uprave je veliki broj zaposlenih. U opštini i ustanovama koje ona finansira zaposlena su 753 radnika, od čega u lokalnoj upravi njih 513.

„Na tom polju ćemo preduzeti određene korake i taj višak zaposliti kroz druge projekte i gledati da ne otpustimo ni jednog radnika već da svima nađemo uhlebljenje“, kazao je Grbović.

Najveći problem za nekad industrijski centar Crne Gore je velika nezaposlenost i Grbović se nada da će u toku naredne godine zahvaljujući projektima koji treba da budu realizovani, kao i otvaranju tržnog centra Laković, posao naći i određeni broj Nikšićana.

Zahvalio se svim donatorima koji im pomažu da se situacija u gradu promijeni na bolje, pohvalio izuzetno kvalitetnu saradnju sa koalicionom partnerom, koja je, kako reče, mnogo bolja nego na državnom nivou, kao i korektnu saradnju sa opozicijom.

Galerija

Bonus video: