Policajac vratio 4.000 eura nađenih u toaletu, zauzvrat nije dobio ni “hvala”

Tadić je novinarima ispričao da je u pauzi posla svratio u kafe Saturnus, u čijem toaletu je vidio novčanik sa većom svotom novca
69 pregleda 0 komentar(a)
Radule Tadić, Foto: Radio Jadran
Radule Tadić, Foto: Radio Jadran
Ažurirano: 05.12.2013. 18:34h

Službenik granične policije Herceg Novi, Radule Tadić pronašao je juče u kafiću novačanik s blizu 4.000 eura, vrijednim karticama na iznos od 50.000 eura i dokumentima, a onda sve vratio ruskom državljaninu Vječeslavu Basovu.

Tadić je novinarima ispričao da je u pauzi posla svratio u kafe Saturnus sa kolegom, prenosi Radio Jadran.

On je kazao da je u toaletu, u posudi u kojoj se drži toalet papir, ugledao novčanik u kojem je bilo vidljivo da ima više novčanica u različitim apoenima. Uzeo je novčanik, izašao na terasu lokala i pitao goste da li je neko od njih vlasnik novčanika. Kako su svi negativno odgovorili, pozvao je konobara. Zajedno su izbrojili novac i pogledali dokumenta vlasnika, pronašli su i dvije platne kartice- zlatnu i srebrnu, viza karticu i vozačku dozvolu na ime ruskog državljanina Vječeslava Basova.

U međuvremenu je Basov pozvao kafić i raspitivao se za novčanik, jer je shvatio da ga je izgubio negdje na putu od Herceg Novog do Bara. Uveče je došao po novčanik, a policajac Tadić priča da mu ni na pamet nije palo da prisvoji novac. Ne zanima ga ni nagrada - 10 odsto vrijednosti nađene sume, što pripada i po zakonu nalazaču.

Ipak, od ruskog državljanina mogao je bar dobiti lijepo hvala, primjetio je konobar Milenko Šakota, koji je osudio bahatost Basova.

“Ovo je bio sasvim regularan postupak i čin koji ne treba previše medijski eksponirati, jer to je normlana dužnost svakog građanina, a pogotovo pripadnika policije”, rekli su u Upravi policije, koja se neće zvanično ni oglašavati povodom ovog događaja, iako su saglasni da je gest vrijedan pažnje.

Primjera čojstva nema mnogo danas, a Tadiću je ovo drugi podvig "spašavanja". Prije dvije godine spasao je ljudski život- novljanku Nadu Pištinjat je tada u podnožju Orjena ujela zmija. Tadić je pješačio osam kilometara i nosio je do mjesta gdje je mogao sletjeti helikopter.

Bonus video: