Položaj žena u Crnoj Gori značajno poboljšan

Bivša članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije, Gospava Kovačević, kazala je da su u ratu žene bile poštovane u brigadama
73 pregleda 2 komentar(a)
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Luka Zeković
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.12.2013. 14:24h

Žene u Crnoj Gori uradile su dosta za svoju emancipaciju, ali se ta borba nastavlja, poručeno je na sjednici skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost i ocijenjeno da se za postizanje boljih rezultata mora očuvati tradicija Antifašističkog vijeća žena (AFŽ).

Odbor je današnju sjednicu održao povodom 70. godina od prvog političkog organizovanja žena u Crnoj Gori, a sjednica je sazvana u čast prvog kongresa AFŽ-a, održanog u Kolašinu 5. decembra 1943. godine.

Pripadnica AFŽ-a Bosa Mijajlović rekla je da je, kao omladinka, sa 16 godina učestvovala u svim akcijama.

„Bila sam na jednomjesečnom kursu za previjanje ratnika. Učestvovala sam u borbama, nosila pušku, bila sam i bombaš“, navela je Mijajlović.

Ona je ocijenila da se borba za prava žena nikada ne završava.

„Treba sačuvati iskustvo moje generacije žena“, smatra Mijajlović.

Bivša članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije, Gospava Kovačević, kazala je da su u ratu žene bile poštovane u brigadama.

„Nosile smo puške i borile se ravnopravo sa drugovima“, dodala je Kovačević.

Komentarišući današnji položaj žena u Crnoj Gori, Kovačević je rekla da je dosta toga postignuto na planu njihove emancipacije.

„Kada vidim koliko ima žena u Skupštini, Vladi, među profesorima, direktorima, mislim da smo dosta dobile u odnosu na vrijeme kada smo mi počinjale borbu za ženska prava“, precizirala je ona.

Članica AFŽ-a, Milosava Strunjaš, rekla je da su žene u Crnoj Gori dale ogroman, a ponekad i odlučujući doprinos Narodno-oslobodilačkom ratu.

„Žene su sa puškom u ruci stupale hrabro u brigade, izvlačile i previjale ranjene drugove, jurišale na tenkove. Bilo je časno učestvovati u tom pokretu i žrtvovati svoj život“, rekla je Strunjaš.

Predsjednica Odbora, Nada Drobnjak, kazala je da ideje i dostignuća antifašističkog pokreta nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Bonus video: