Građani Crne Gore rijetko voljni da pomognu jedni drugima

Crna Gora se nalazi na tek 126. mjestu, jer je 18 odsto istaklo da je spremno da pomogne drugima
0 komentar(a)
Hleb, Pomoć, Foto: Shutterstock
Hleb, Pomoć, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.12.2013. 10:38h

Prema rezultatima izvještaja Svjetskog indeksa darivanja za 2013. godinu koji je pripremila Organizacija za humanitarnu pomoć (CAF), građani većine zemalja regije Balkana nalaze se na samom začelju liste, čime su pokazali da i nisu baš voljni priteći u pomoć drugima davanjem novca, pružanjem pomoći strancima i odvajanjem vremena za volontiranje, javlja Anadolija.

Crna Gora se nalazi na tek 126. mjestu, jer je 18 odsto istaklo da je spremno da pomogne drugima, odvajajući vrijeme i novac kad je to potrebno.

Rezultati studije su prikupljeni na osnovu odgovora stanovnika zemalja svijeta u pogledu njihove spremnosti pomaganja drugima i osobama u teškoj financijskoj situaciji, pomaganja strancima, kao i odvajanjem vremena za volontiranje i humanitarne aktivnosti.

Od zemalja Balkana, najspremniji da priteknu u pomoć drugima su građani Kosova, koji se nalaze na 78. mjestu od ukupno 135 zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

Na Kosovu je 28 posto građana istaklo da je spremno da pomogne drugima, slijedi Bosna i Hercegovina, koja se nalazi na 109. mjestu, u kojoj 21 posto stanovnika smatra da bi pomogli osobama kojima je pomoć potrebna.

Makedonija je na 118. mjestu sa 19 posto, Srbija je 123. sa takođe 19 posto, Albanija 132. sa 16 posto i Hrvatska koja je rangirana odmah iza Albanije.

Od zemalja šire regije Balkana, najspremniji na pomoć drugim ljudima su stanovnici Slovenije koja je na 44. mjestu sa 38 posto građana spremnih na pomoć drugima, a slijede ih građani Mađarske na 78, Slovačke na 101, Rumunije na 105, Bugarske na 118. i Grčke koja je pozicionirana na posljednjem mjestu CAF-ove liste.

Posmatrano na evropskom nivou, zemlje sa najviše stanovnika koji žele pomoći drugima su Irska, Velika Britanija, Holandija, Norveška, Malta, Švicarska, Austrija, Island, Italija i Njemačka.

Globalno posmatrano, prema pomenutom istraživanju, najviše su spremni na darivanje u dobrotvorne svrhe stanovnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje je 61 posto građana spremno da pritekne u pomoć drugima, a slijede stanovnici Kanade, Mijanmara, Novog Zelanda, Irske, Velike Britanije, Australije, Holandije, Katara i Šri Lanke.

“Ključni razlog iza porasta procenta Amerikanaca spremnih da pomažu drugima je sve veći procenat stanovnika te zemlje voljnih da pomognu strancima koji dođu u SAD”, navedeno je u istraživanju.

Istraživanje CAF-a je pokazalo da je 2012. godine na globalnom nivou porastao broj osoba koje su spremne da doniraju novac, volontiraju ili pomognu strancima i pored činjenice da je prošle godine globalna ekonomija zabilježila pad sa četiri na 3,3 posto.

Rezultati istraživanja Organizacije za humanitarnu pomoć (CAF) prikupljeni su na osnovu podataka agencije za istraživanje javnog mijenja Gallup na primjeru od 155.000 ispitanika iz 135 zemalja svijeta, odnosno oko 4,9 milijardi osoba ili ukupno 94 posto svjetske populacije.

Bonus video: