Crna Gora i Makedonija 67. po stepenu korupcije

Najbolje je rangirana Hrvatska koja se našla na 57. mjestu
0 komentar(a)
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Savo Prelević
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2013. 12:44h

Prema posljednjem izvještaju o korupciji u svijetu koji je danas objavila organizacija Transparency International, zemlje sa najvišim stepenom korupcije na Balkanu su Albanija, Kosovo, Srbija i Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA).

Najbolje je rangirana Hrvatska koja se našla na 57. mjestu, a slijede Crna Gora i Makedonija, koje se nalaze na zajedničkom 67. mjestu.

Prema istraživanju Transparency Internationala, od zemalja Balkana najlošije su rangirani Albanija, koja se nalazi na 116. mjestu, i Kosovo koje je na 111. mjestu od ukupno 177 zemalja svijeta, koliko je obuhvaćeno ovim istraživanjem.

Nakon Albanije i Kosova, koji su ujedno svrstani među zemlje s najvišim stepenom korupcije u Evropi ali i svijetu, slijedi Srbija koja se ove godine našla na 72. mjestu po stepenu percepcije korupcije, kao i Bosna i Hercegovina.

Od većine zemalja Balkana, prema stepenu korupcije, mnogo bolje su plasirane zemlje kao što su Gana, Namibija, Lesoto, Gruzija i Ruanda.

Posmatrano na evropskom nivou, zemlje sa najvišim stepenom korupcije su Ukrajina na 144. mjestu, a slijede Bjelorusija, Albanija, Kosovo, Moldavija, Armenija, Grčka, Bugarska, Srbija i BiH.

S druge strane, zemlje u svijetu sa najmanjim stepenom korupcije su Danska, Novi Zeland, Finska, Švedska i Norveška, Singapur, Švicarska, Holandija, Australija i Kanada.

Bonus video: