Barović: Da pukne samo jedna mina, svi bi sami prestali sa divljom gradnjom

Direktor „Morskog dobra” kaže da će obala biti na udaru sve dok inspekcije ne počnu da rade
103 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2013. 18:15h

Direktor JP “Morsko dobro” iz Budve Rajko Barović upozorio je da je crnogorska obala sve više izložena devastaciji i uzurpaciji divljom gradnjom, kao i da nadležne države službe ne pokazuju dovoljno volje i efikasnosti da spriječe uništavanje tog najznačajnijeg prirodnog resursa Crne Gore.

Uzurpacija obale u posljednje je vrijeme posebno izražena u dijelu Tivatskog zaliva na obali između Solila i Petrovića gdje su kontrolori “Morskog dobra” zabilježili više slučajeva devastacije i privatizacije obale, betonizacije i nasipanja mora. To preduzeće nema inspekcijske nadležnosti, pa je “Morsko dobro” sve te slučajeve moglo samo da procesuira prema Upravi za inspekcijske poslove, policiji i drugim državnim organima.

Posljednji takav slučaj je bio prije desetak dana na potezu od Kaluđerovine prema Bjelilima gdje je na prirodnoj kamenitoj obali ruski državljanin Aleksej Kozlov na divlje betonirao stepenište i počeo izgradnju nelegalne betonske ponte.

“Krajnje je vrijeme da svi državni organi rade svoj posao, da sistem funkcioniše bolje. Molim organe lokalne samouprave iz svog ugla, preko Komunalne policije, da zaista učine sve što je u njihovoj moći da zaštite crnogorsku obalu na području dijela Tivta. Tu mislim na divlju gradnju, na ovo što se događa u Radovićima, Krašićima, Đuraševićima. Svaki dan se tu nešto dešava”, kazao je juče, gostujući u programu Radija Tivat, direktor “Morskog dobra” Rajko Barović.

On je konstatovao da se “strašno slabo radi na sprečavanju divlje gradnje”.

“Mi u JP 'Morsko dobro' kao da jalovo djelujemo, ali mi ne možemo inspekcijski djelovati, mi samo prijavljujemo nadležnim državnim organima. I na tome se sve završava - jednostavno, nema volje”, istakao je direktor državnog preduzeća koje gazduje morskom obalom.

Barović je istakao da će se preduzeće na čijem je čelu “uvijek pozivati na propise i procedure kad želi nešto da spriječi”.

“Zna se ko je nadležan. Kad pukne prva mina, kad se uništi ono što je nelegalno urađeno, vjerujte da će drugi stati. Dok ganjamo proceduru kako ganjamo, ništa se nikad neće napraviti. Naprotiv, vidjećemo samo uzurpaciju prostora i betoniranje. To treba da pokrene politika. Kratko i jasno”, objasnio je Barović gdje leži suština problema.

On je preporučio novinarima i donosiocima odluka u Crnoj Gori da se ugledaju na način kako se efikasno u Hrvatskoj sprečava nelegalna gradnja u pojasu morskog dobra i uzurpacija mora i obale.

Galerija

Bonus video: