Pavličić mijenja Dujovića?

Prije izbora predsjednika Apelacionog suda počele kalkulacije i za fotelju Višeg suda
153 pregleda 7 komentar(a)
Valentina Pavličić, Foto: Savo Prelević
Valentina Pavličić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.11.2013. 16:32h

Sudija Višeg suda Valentina Pavličić biće kandidat u trci za novog predsjednika tog suda, ukoliko ta pozicija ostane upražnjena odlaskom Mušike Dujovića na čelo Apelacionog suda, saznaju “Vijesti”.

Dujović je predao kandidaturu za prvog čovjeka Apelacionog suda, a na oglas Sudskog savjeta prijavio se i sudija tog suda Zoran Smolović.

“Vijesti” saznaju da će sudija Pavličić sigurno predati kandidaturu na mjesto predsjednika Višeg suda u Podgorici ako Dujović pobijedi Smolovića.

U jednom od intervjua „Vijestima“ sudija Pavličić je prije skoro osam godina, između ostalog, kazala da je sebe pronašla u pravosuđu.

“Sudija treba da odluči da li je neko kriv ili nije, a da se pri tom vodi računa o vrijednostima kojima mora da se rukovodi svaki sudija - nezavisnost, integritet, nepristrasnost, jednakost i odgovornost. Ako sudija osjeti strah, pametnije je da se povuče i da se bavi nekim drugim poslom. Straha u sudnici ne smije biti, jer je sudija tu da sprovodi zakon i da se rukovodi isključivo njime kad donosi odluke“, kazala je tada Pavličić.

Fotelja predsjednika Apelacionog suda ostala je upražnjena nakon što je Svetlana Vujanović polovinom septembra izabrana za sudiju Vrhovnog suda.

Njen odlazak iz Apelacionog suda ljetos je obilježila javna polemika sa kolegama - početkom juna, pet sudija tog suda optužili su predsjednicu da je nezakonito izmijenila godišnji raspored poslova, zbog čega su se za pomoć pismom obratili predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

Nakon što je izabrana za sudiju Vrhovnog suda, Vujanović je bila izričita da neslaganje sa doskorašnjim kolegama nije razlog zbog kojeg je donijela odluku da napusti tu funkciju. Ona je, poslije polaganja zakletve, odgovarajući na novinarska pitanja, kazala i da se nikada ne bi kandidovala za predsjednicu Vrhovnog suda. Tada je oštro komentarisala rad pojedinih sudija, navodeći da problem sudstva nije u tolikoj mjeri korupcija, koliko neznanje i nezainteresovanost sudija da rade na svojoj edukaciji.

Sudija Pavličić se ljetos našla na meti optuženih u procesu “Zavala”, koji su tražili njeno izuzeće, jer je “bitno povrijedila njihovo pravo na pravičnu odbranu”. Njihov zahtjev je odbijen tako da je ona i u ponovljenom suđenju predsjedavajući sudija.

Sudija već 12 godina

Sudija Valentina Pavličić je na tu poziciju došla 2001. godine kada je izabrana u podgoričkom Osnovnom sudu.

Pavličić je u martu 2006. godine prešla da bude sudija Višeg suda u Podgiorici, a od septembra 2008. je sudija Specijalizovanog odjeljenja za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

Ona je i član u Konstitutivnom savjetu sudija Evrope ispred Crne Gore, a član je i radne grupe za poglavlje 24 o pristupanju EU. Pavličić se nalazi i na listi eksperata OEBS-a.

Bonus video: