Anketa Ministarstva: Državni službenici mahom tvrde da nemaju stan

Najveći broj službenika i namještenika je saopštio da su podstanari ili da žive kod roditelja
3 komentar(a)
Vlada CG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vlada CG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.11.2013. 21:15h

Od ukupno registrovanih 14.536 državnih službenika i namještenika, 8.188 nema riješeno stambeno pitanje, a 2.711 ima neadekvatno riješeno stambeno pitanje.

To je pokazala analiza koju je radilo Ministarstvo za održivi razvoj i turizam, a koja je prije dva dana prošla Vladu.

U dokumentu piše i da se, pored problema prikupljanja informacija javlja i problem istinitosti podataka, jer je anketa dobrovoljna i zasnovana na moralnoj odgovornosti službenika i namještenika koji su dostavljali podatke

“Može se konstatovati da više od polovine službenika nema riješeno ovo pitanje”, stoji u dokumentu.

Ukazuje se da namještenici nijesu u mogućnosti da, zbog niskih ličnih dohodaka, riješe stambeno pitanje, pa je trenutno veoma izražen ovaj problem u svim državnim institucijama.

U dokumentu piše i da se, pored problema prikupljanja informacija javlja i problem istinitosti podataka, jer je anketa dobrovoljna i zasnovana na moralnoj odgovornosti službenika i namještenika koji su dostavljali podatke.

Najveći broj službenika i namještenika je saopštio da su podstanari ili žive kod roditelja.

Evidentirano je da je broj neriješenih stambenih pitanja najviše izražen u Komisiji za sprečavanje sukoba interesa u kojoj nijedan namještenik nema riješeno to pitanje, dok se u policiji sa istim problemom nose njih 4.725.

Sve raspodjele stanova i novčana pomoć od 5.000 do 30.000 eura u Upravi policije data je uglavnom rukovodećem kadru pa i onima kojima je država već jednom rješavala stambena pitanja. Slijede ih namještenici i državni službenici u sudovima i tužilaštvima.

Resor Branimira Gvozdenovića zato je predložio nastavak Projekta povoljnih kredita za domaćinstva koja nemaju riješeno stambeno pitanje (Nastavak projekta „1000 plus“).

Vlada Crne Gore, makar prema informacijama koje su ranije dostavili “Vijestima”, nema precizan podatak o tome sa koliko stanova raspolaže. Oni su uglavnom rezervisani za pomoćnike ministara.

O incijativi koje su sudije Višeg suda u Podgorici dostavile Vladi u ljeto 2011, za vrijeme premijerskog mandata Igora Lukšića, Vlada se ne izjašnjava. Tom inicijativom sudije su tražile od Vlade da za 69 nosilaca sudijske funkcije Vlada riješi stambeno pitanje kako bi se riješili podstanarskog statusa koji uz sudijsko zvanje pojedini nose više od 15 godina.

Lukšić je, prema informacijama “Vijesti”, inicijativu proslijedio Ministarstvu finansija, koje je godinu potrošilo da utvrdi ko je dužan da se pozabavi tim problemima. Rezultat je bio da se inicijativa od sektora do sektora zagubila, pa je ministarstvo tražilo da im sudije dostave novu. Ta inicijativa se još nije našla na dnevnom redu Vlade.

Država za sada problem stanovanja rješava tako što sudijama i tužiocima plaća po nešto više od 100 eura, kao dotaciju za plaćanje stanarine.

Bonus video: