Raonić: Svi treba da odu zbog kontroverzi oko para za NVO

Čin Rašketića bi trebalo da slijede i ostali članovi Komisije, kako bi sačuvali svoju reputaciju, ali i spriječili zloupotrebe na koje godinama ukazujemo, kazao je Boris Raonić
111 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2013. 18:35h

Predstavnici dijela nevladinih organizacija smatraju da bi primjer Damira Rašketića, koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika Komisije za dodjelu novca nevladinim organizacijama od prihoda od igara na sreću, trebalo da slijede i ostali članovi Komisije. Oni traže od ministra finansija Radoja Žugića da poništi i posljednji konkurs kako bi se spriječile zloupotrebe državnog novca od više od dva miliona eura na godišnjem nivou.

Rašketić, koji je sekretar Ministarstva finansija, ostavku je podnio nakon samo par mjeseci na funkciji koju je naslijedio od Borisa Buškovića i pošto je i on, kao i mediji, zasipan brojnim pismima o dosadašnjoj sumnjivoj raspodjeli novca za NVO, koja raspiruju sumnje od ranije da su pare dijeljene po partijskim, prijateljskim i interesnim vezama. One su dobrim dijelom išle i nevladinim organizacijama za “projekte” koje uopšte nijesu realizovale, nego su novac stavljali u džep čelnici tih “NVO”.

Građanska alijansa, koju vodi Borisa Raonić, smatra da je ostavka predsjednika Komisije moralan i hrabar čin koji je, po njihovim saznanjima, rezultat nespremnosti da snosi odgovornost za raspodjelu sredstava iz prošle godine, koje je poništio Upravni sud, kao i za projekte koje prate brojne kontroverze.

“Čin Rašketića bi trebalo da slijede i ostali članovi Komisije, kako bi sačuvali svoju reputaciju, ali i spriječili zloupotrebe na koje godinama ukazujemo, a za koje, nažalost, najčešće odgovornost nose NVO. Ovakav čin bi trebalo da praktikuju svi državni službenici koji i pored dobre volje, ne mogu da se izbore sa anonalijama u funkcionisanju sistema. Ne razumijemo žurbu dijela NVO sektora da dođe do raspodjele sredstava, kada je očigledno da sistem nije uređen, da ga prate brojne kontroverze koje su rezultirale ostavkom predsjednika Komisije. I ovogodišnja raspodjela već ima osnova da bude poništena, jer smo u saznanjima za odluke koje će Upravni sud sigurno poništiti”, saopštio je Raonić.

On smatra najracionalnijim da se ova sredstva deponuju do uspostavljanja zakonskih obaveza i sistema koji će “konačno zavesti red u ovoj oblasti, koji bi spriječio blamaže države i NVO”.

Crnogorska kulturna mreža pozvala je Žugića da inicira poništenje konkursa za čije objavljivanje rezultata je davno istekao rok. Iz CKM upozoravaju da nije pametno u vremenu recesije podijeliti iz državnog budžeta blizu dva miliona eura koja bi se utrošila na nešto što do sada nije dalo nikakav rezultat.

“Predlažemo Vladi da sredstva koja su opredijeljenja za raspodjelu utroši u izgradnju vrtića u novoformiranoj opštini Petnjica”, piše u saopštenju CKM na čijem je čelu Aleksandar Damjanović.

Ovogodišnja raspodjela novca trebalo je da bude sprovedena 18. oktobra, ali od toga još ništa nije bilo. Rašketićeva ostavka još će više prolongirati tu odluku.

CKM ocjenjuje da međusobnim optužbama i borbom za dobijanje sredstava, ne birajući način i sredstva, NVO sektor pokazuje svoje pravo lice: “Nije nam jasno kako su imali morala članovi komisije koji dolaze iz nevladinog sektora da potpišu izjavu o nepristrasnosti, kada su oni glavni mešetari u minulim raspodjelama”.

CEMI: Vratili smo što nijesmo potrošili

Centar za monitoring (CEMI) demantovao je juče Ministarstvo finansija da ta nevladina organizacija nije vratila neutrošeni novac od projekta za 2011. u iznosu od 374,46 eura.

U reagovanju se navodi da je taj novac CEMI samoinicijativno vratio po završenom projektu i prije nego što je takav zahtjev Ministarstvo finasija ispostavilo nevladinim organizacijama.

“CEMI je konstatovao da je tih 374,46 eura uplaćeno Komisiji 22. marta 2013, prije nego što su projekti prošli kroz reviziju, te je o tome upoznat i revizor kojem je priložen dokaz o povraćaju sredstava. Obavijestili smo da je taj iznos vraćen Komisiji i izvršen povraćaj sredstava u korist glavnog računa državnog trezora na isti žiro-račun sa kojeg su sva sredstva po osnovu ugovora uplaćena 22. marta 2013, o čemu je i sama Komisija obaviještena na vrijeme. Tom prilikom smo poslali i izvod sa računa koji potvrđuje da je transakcija izvršena. Žalimo što nam se, zbog očigledne administrativne neažurnosti Ministarstva finansija, odnosno Komisije za raspodjelu sredstava prihodovanih od igara na sreću, nanosi šteta i pored našeg ispunjavanja ugovorenih obaveza”, rekla je direktorica CEMI-ja Nikoleta Tomović. Iz CEMI-ja očekuju da će ministarstvo utvrditi propust i korigovati odluku zasnovanu na netačno utvrđenom činjeničnom stanju.

UMHCG: Država nema mehanizme da sprovede odluku Upravnog suda

Ostavka Rašketića neposredno nakon što je potencirao donošenje Odluke o stopiranju isplate preostalih sredstava iz 2012. godine nevladinim organizacijama za oblast Zadovoljavanja potreba lica s invaliditetom, jasno ukazuje na to da državni aparat nema mehanizme ili ne želi da se izbori sa nepravilnostima i sprovede Odluku Upravnog suda, ocijenili su iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

"Ili jednostavno govori o tome da podnošenje ostavke dovodi do daljnjeg odlaganja raspodjele sredstava, što nama ukazuje na to da tih sredstava najvjerovatnije i nema u budžetu, odnosno da su privremeno iskorištena za druge svrhe. Ovakvo postupanje Ministarstva šteti samo jednom dijelu NVO sektora, a ni na koji način ne rješava probleme i nepravilnosti u cjelokupnom odnosu prema radu i funkcionisanju NVO u dijelu finansiranja", naveli su iz UMHCG.

Oni zamjeraju medijima što ne istražuju raspodjelu novca iz 2012. godine, konkretno, dugovanja Ministarstva prema NVO, dodajući da je njihova organizacija podnijela odgovarajuće izvještaje ali da oko 10.000 eura nije stizalo na njihov račun. Zbog toga sedam zaposlenih u UMHCG tri mjeseca rade bez plata i honorara.

"Sve ovo dovodi do zaključka, da se ovakvim ponašanjem Ministarstva finansija, i spinovanjem javnosti o nenamjenskom trošenju sredstava od strane NVO, želi stvoriti negativna slika javnosti o NVO koji je nepotreban i koji samo troši sredstva poreskih obveznika, ne proizvodeći rezultate, iako se izbjegavaju one informacije o korišćenju različitih mehanizama od strane Ministarstva prema različitim korisnicima sredstava, jer se nigdje ne navodi da su pojedinim korisnicima sredstava od igara na sreću, a koji nijesu NVO, uplaćivani iznosi za sljedeću ratu, iako nijesu utrošili, niti podnijeli izvještaj za prethodnu ratu, niti su realizovali aktivnosti", poručuju iz UMHCG.

Galerija

Bonus video: