Preduzetništvo novi predmet u školama

Ministarstvo Slavoljuba Stijepovića planira obogaćivanje nastave za bolji doprinos mladih ekonomiji
428 pregleda 4 komentar(a)
Ekonomska škola, Foto: Luka Zeković
Ekonomska škola, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2013. 09:45h

Ministarstvo prosvjete, koje vodi Slavoljub Stijepović, planira da uvede nastavni predmet Preduzetništvo kao obavezan u trećem ciklusu osnovnog obrazovanja, odnosno u VII, VIII i IX razredu osnovne škole, kao i u svim razredima gimnazija i stručnih škola.

Kako su „Vijestima“ kazali u tom Vladinom resoru, prilikom uvođenja novog predmeta vodiće se računa, prije svega, o opterećenosti učenika nastavnim planom, pa će stručne pedagoško-psihološke službe novi nastavni program uskladiti sa već postojećim, tako da neće doći do povećanja nedjeljnog fonda časova.

Učenici će, kako su najavili, ove školske godine preduzetništvo izučavati kroz međupredmetni sadržaj, odnosno kroz interdisciplinarnu nastavu. Takav vid učenja je, tvrde, posebno koristan za promovisanje učenja kroz opšte obrazovanje.

“Dakle, kroz već postojeće predmete nastavnici će, uključujući određene ciljeve i sadržaje, učenike upoznati sa preduzetništvom. Očekujemo da će se na ovaj način kod učenika podstaći kreativnost i inovativnost i razviti preduzetnički duh”, kazala je Ivona Međedović, portparol MP.

Ona je objasnila da će se novi predmet uvoditi postepeno. Planirano je da se u osnovnoj školi to, između ostalog, uradi tako što će se promovisati predmet „Preduzetništvo, VIII razred devetogodišnje osnovne škole“ čime se želi povećati procenat onih koji ga biraju, ali i što će se preporučiti školama da kao vid slobodnih aktivnosti organizuju Preduzetničke klubove u intenzitetu ne manjem od jednom mjesečno.

Osim toga, planirano je da se realizuje program stručnog usavršavanja nastavnika „Preduzetničko učenje u nastavi osnovnih i srednjih škola“.

U okviru predmeta Osnovi tehnike za VII razred osnovne škole integrisaće se elementi izbornog predmeta „Preduzetništvo“, pa će se novi predmet zvati „Osnovi tehnike i preduzetništva“.

Kada su u pitanju srednje škole, osim preduzetničkih klubova, planirano je da se u svim stručnim i mješovitim školama primijeni model saradnje s preduzetnicima kao konkretan vid praktičnog i iskustvenog učenja. „U procesu modularizacije osigurati da se modul Preduzetništvo nađe kao obavezan za sva područja rada“, navodi se u odgovoru.

Podsjetila je i na program Preduzeće za vježbu koji je prije četiri godine uveden kao obavezan u području rada Ekonomija, pravo i administracija, a gdje učenici formiraju virtuelna preduzeća za vježbu. Ove školske godine u Crnoj Gori je osnovano 70 preduzeća za vježbu u 15 stručnih i mješovitih škola i u njima znanja iz preduzetništva stiče oko 1200 učenika koje vodi 70 nastavnika. Najavila je da je u planu i da se radi Strategija preduzetničkog učenja.

Učenje mora biti u funkciji stvaralaštva

Međedović je kazala da Vlada, odnosno resorno Ministarstvo, kontinuitrano radi u pravcu stavljanja obrazovnog sistema u službu podsticanja preduzetništva, sticanja praktičnih znanja, stvaralaštva, istraživanja i inovativnosti.

Ona je podsjetila da je 2003. godine pokrenut projekat “Preduzetnički klubovi u osnovnim školama” namijenjen učenicima VII i VIII razreda i to pod pokroviteljstvom Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

„Nakon što je Evropska komisija usvojila Strateški okvir (2006) kojim je preduzetničko učenje definisano kao jedna od osam ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, u Crnoj Gori je njeno uvođenje u obrazovni sistem definisano Strategijom za cjeloživotno preduzetničko učenje i Strategijom razvoja malih i srednjih preduzeća“, dodaje Međedović.

Bonus video: