"Boka Wave" ide u staro željezo

Brod biznismena Marka Balića iz Bijele je poreskim obveznicima Crne Gore progutao skoro milion eura
185 pregleda 2 komentar(a)
Boka Wave, Foto: Peđa Dukan
Boka Wave, Foto: Peđa Dukan
Ažurirano: 27.07.2018. 13:21h

Radnici kompanije “Cezar” iz Nikšića na sjevernom gatu Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj postepeno u staro željezo sijeku mali tanker “Boka Wave”, čime se stavlja tačka na agoniju tog broda koja traje od 2002, kada je vlasnik, kontroverzni biznismen Marko Balića iz Bijele, prestao da nekadašnjem tivatskom Arsenalu plaća račune za popravak i vez tog broda.

Od tada traju komplikovana sudska nadgornjavanja između Balića, MTRZ “Sava Kovačević” u likvidaciji, Ministarstva odbrane i kasnije Jadranskog brodogradilišta u stečaju, oko plaćanja računa za održavanje, čuvanje i privez broda.

Do sada su ona rezultirala činjenicom da je država Crna Gora potrošila skoro milion eura novca svojih građana plaćajući iz budžeta “čuvanje i održavanje” neupotrebljivog broda koji kao staro željezo ne vrijedi ni desetinu te sume. “Boka Wave”, stari tanker za prevoz naftinih prerađevina od 1.034 bruto-tone, izgrađen je 1964. godine u Norveškoj, a njegov formalni vlasnik je kompanija “Shipoil Shipping Company” sa adresom 15 East – Nord St. Dover, u američkoj saveznoj državi Delaver. “Boka Wave” je inače, vio zastavu Kraljevine Tonga i upisan je bio u tamošnjoj luci Nuku Alofa. Taj brod je nekada plovio i u floti kompanije “Tankerska plovidba” Zadar, pod imenom “Rava”, kao i u floti kompanije Dabinović iz Monaka kao “Bar I”.

U Jadranskom brodogradilištu istovremeno sa “Boka Wave”, siječe se i u peći nikšićke Željezare otprema i svoj mali remorker, brod “Devesilje” od 70 BRT, izgrađen 1952. u Rijeci.

Brodogradilište u Bijeloj je ranije u staro željezo isjeklo identičan takav svoj mali remorker “Pijavica”, a uskoro će se to najvjerovatnije dogoditi i sa trećim, nešto većim tegljačem iz flote u stečaju ugašenog brodogradilišta u Bijeloj - remorkerom “Dubravica”.

Bonus video: