Privatnost Brana Mićunovića važnija od zakona

Radović odbio izuzeće sudije Zorana Šćepanovića, u predmetu po tužbi Lutrije Crne Gore i Džek pota protiv "Vijesti" i MANS-a
288 pregleda 9 komentar(a)
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Brano Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.10.2013. 06:48h

Pravni zastpunik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), advokat Veselin Radulović, rekao je da je predsjednik podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radović više okupiran zaštitom privatnosti Branslava Mićunovića, nego primjenom zakona.

On je to rekao, nakon što je Radović odbio izuzeće sudije Zorana Šćepanovića, u predmetu po tužbi Lutrije Crne Gore i Džek pota protiv "Vijesti" i MANS-a.

Radulović je, ranije obrazlažući predlog za izuzeće sudije, kazao da sumnja u Sćepanovićevu pristrasnost ističući da postoje činjenice koje ukazuju na sumnju u pristrasnost, što rezultira time da stranke u ovom postupku nemaju jednak tretman.

Radović je 11. oktobra donio odbijajuće rješenje, u kojem piše da je nakon uvida u spise predmeta, ocjene navoda istaknutih u zahtjevu za izuzeće, kao i izjašnjenja sudije Šćepanovića, našao da zahtjev treba odbiti kao neosnovan.

Punomoćnik MANS-a, rekao je juče da je očekivao takvu Radovićevu odluku, jer je ovaj u istom postupku dva puta odbijao izuzeće sudije Blaža Jovanića.

Ocijenio je da Radović, koji je donio odbijajuće rješenje, apsolutno nije odgovorio na ono što je bila suština navoda i razloga za izuzeće postupajućeg sudije.

“Nažalost, ja sam očekivao da on tako uradi, jer je u istom tom predetu, isti taj predsjednik suda, dva puta odbijao izuzeće sudije Blaža Jovanića, da bi na kraju, pred snagom argumenata morao da izuzme tog sudiju”, rekao je Radulović.

Radulović je pojasnio da u postupanju sudije Šćepanovića nije sporno to što Radović navodi u rješenju - opozivanje rješenja o saslušanju svjedoka Branislava Mićunovića, već način na koji sudija postupa prema strankama u postupku.

“Sporan je način na koji je on postupao prema strankama, sporan je način na koji nije smio da pozove svjedoka Mićunovića onako kako se pozivaju drugi svjedoci, sporan je način na koji je prihvatio razloge i predloge dokaza druge strane i posebno je sporna način na koji je prijavio izvršnu direktorku MANS-a Vanju Ćalović državnom tužilaštvu”, rekao je Radulović.

Dodao je da predjsednik suda, u rješenju “daje za pravo” Radoviću, da je imao osnova da prijavi Ćalović za navodno izvršenje krivičnog djela na štetu Mićunovića.

“Pokazalo se da je predsjednik suda, kao i postupajući sudija i kao na žalost i tužilaštvo i niz drugih državnih institucija u Crnoj Gori, više okupiran time da zaštiti privatnost Branislava Mićunovića, nego da primjene zakon. Nastavićemo da iznosimo našu argumentaciju i u nastavku ovog sudskog postupka i pokazaćemo da je tužba koju su podnijeli Lutrija i Džek pot lišena svakog pravnog i moralnog osnova”, rekao je Radulović.

Lutrija i Džek pot tužili su "Vijesti" i MANS zbog povrede ugleda i časti, serijom tekstova.

Bonus video: