Rekordan broj hodočasnika iz Podgorice otputovao na hadž

Ispred podgoričke medrese danas se okupio veliki broj građana koji su željeli da isprate hodočasnike na veliko putovanje u Meku
93 pregleda 76 komentar(a)
Meka, Foto: Wikipedia
Meka, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 04.10.2013. 15:45h

Rekordan broj hodočasnika iz Crne Gore uputio se danas od medrese "Mehmed Fatih" na hodoćašće u Meku, kako bi obavili hadž, svetu vjersku dužnost muslimana.

Ispred podgoričke medrese danas se okupio veliki broj građana koji su željeli da isprate hodočasnike na veliko putovanje u Meku.

Vođa puta i sekretar Islamske zajednice Crne Gore Fuad Čekić je u izjavi novinarima kazao da je 107 rekordan broj vjernika koji ove godine putuju da obave hadž i ostanu u Meki 15 dana.

Kemal Mekić iz bjelopoljskog džemata srećan je što ove godine putuje na hadž i to zahvaljujući sredstvima koje je za 19 hadžija obezbijedila ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

"Hadž je i ono što bi trebalo muslimani da znaju i ono što će vidjeti tamo, stvar koja je meni donekle identična onoj evropskoj paroli, odnosno paroli Evropske unije, ujedinjeni u različitostima. Upravo je hadž jedan od takvih događaja, ujedinjen u različitostima", rekao je reis Crne Gore Rifat ef. Fejzić.

On je tokom današnjeg ispraćaja hodočasnika napomenuo da su ljudi svih nacija, boje kože, različitih jezika i kulture na jednom mjestu, te da islam ruši sve barijere među ljudima i pokazuje jednakost.

Reis Fejzić je tokom hutbe održane nakon podnevne molitve muslimana džuma-namaza prenio selame i srećan put od ministra iz Turske Ahmeta Davutoglua.

Prema kuranskim propisima, obaveza svakog muslimana, uz ostale četiri, je da makar jednom tokom svog života obavi hadž, ukoliko ima materijalne i zdravstvene mogućnosti.

Hadžije iz Crne Gore, koji su danas krenuli na veliko putovanje, putovaće avionom iz Tirane do Saudijske Arabije, zajedno sa hadžijama iz Albanije.

Bonus video: