Džafić: Gasiću televizije koje ne plaćaju naknade

Džafić podsjetio je da su u toku ove godine naknade već smanjene 27 odsto i da na ovu mjeru pristaje samo jer je privremenog karakter
52 pregleda 6 komentar(a)
Savjet, Foto: Luka Zeković
Savjet, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.09.2013. 06:58h

Savjet Agencije za elektonske medije odlučio je juče da u svoj finansijski plan za sljedeću godinu uvede privremenu mjeru prema kojoj će naknade za elektronske emitere biti manje 30 odsto, kako bi se olakšao rad radio i TV stanica.

Iako je članovima Savjeta bilo predložen drugačiji finansijski plan prema kome bi u 2014. godini AEM trebalo da prihoduje 839.694 eura i rashoduje 820.333 eura, kao i da joj ostane pozitivna razlika od 19.271 euro, Zlatko Vujović je predložio da se zbog velikih nenaplaćenih potraživanja on koriguje.

"Predložio bih da sa jedne strane smanjimo naknade za 30 odsto u narednom jednogodišnjem periodu kao privremenu mjeru podrške, kao i da se, sa druge strane, uvede reprogram i da svi emiteri imaju godinu dana da vrate svoje ranije dugove", kazao je Vujović.

Smanjenje naknada će, kako je izračunao, dovesti do smanjenja prihoda AEM za oko 111.000 eura.

Direktor Agencije Abaz-Beli Džafić podsjetio je da su u toku ove godine naknade već smanjene 27 odsto i da na ovu mjeru pristaje samo jer je privremenog karaktera i jer će se njome olakšati rad emitera.

Džafić se saglasio i sa predlogom o reprogramu, ali je najavio da će oni emiteri koji ga ne poštuju biti ukidani: "Iako sam javno bio najveći protivnik gašenja i posezanja za mačem, danas kažem da je onaj koji u tom reprogramu ne plati jedan mjesec neozbiljan partner za ovu agenciju i što se mene tiče ja ću istog momenta potpisati privremeno gašenje tog emitera", najavio je Džafić, dodajući da će osim 30-dnevnog gašenja emiteri biti predati nadležnim sudskim organima.

Predsjednik Savjeta Ranko Vujović bio je za nešto skromniju pomoć, kojom bi naknade bile umanjene za 10 odsto. Prosječno elektronski komercijalni mediji sa nacionalnom pokrivenošću plaćaju za tu nadoknadu 60.000 eura na godišnjem nivou, ali uz druge nadoknade Agenciji, troškovi na mjesečnom nivou dostižu i preko 20.000 eura.

Članovi su ipak saglasni da je vjerovatno da će njihove mjere biti od manje pomoći kada se uzme u obzir da Radio-difuzni centar i dalje zadržava iste cijene, a kao mogućnost je predloženo da se taj organ vrati pod nadležnost AEM-a. Članovi su u toku sastanka dobili nezvaničnu informaciju da će i RDC smanjiti naknade od 20 odsto.

Priznaju grešku, ali to nije dovoljno

Predsjednik Borda direktora Televizije "Vijesti" Slavoljub Šćekić kazao je da je svako sniženje cijena, koje su previsoke i neodržive, za pozdraviti, ističući da je to "nažalost naknadna pamet" jer je šteta već prouzrokovana.

Ona se, kako ističe, očitava i u ogromnim troškovima i zaduženjima medija i u činjenici da sa "ogromnim zakašnjenjem AEM priznaje da su ti troškovi ogromno opterećenje, da nijesu realni i da ne odgovaraju uslovim i krizi u koju se društvo nalazi".

"Sa druge strane, to je ipak polovično rješenje jer bi bilo dobro da je AEM, preispitujući svoju poslovnu i cjenovnu politiku i prihvatajući takvo sniženje, preispita i svoju dosadašnju cjenovnu politiku. To znači da dug koji je akumuliran dovede u neki razuman okvir u odnosu na postojeće cijene. To se neće desiti, AEM sada samo prihvata grešku na način da 'niko nije kriv'. Ovim se pokazuje da je cjenovna politika Agencije pogrešna i da je sve vrijeme bila pogrešna”, kategoričan je Šćekić.

On ističe da nažalost naše agencije i regulatore niko ne reguliše i niko ne kontroliše: “One nikome ne odgovaraju, tako da stvari ostaju neriješene”.

Bonus video: