Subotić: Akt agresije i primitivizma

"Dobrosjusedski odnosi na Zapadnom Balkanu su samo floskule koje upisujete u formulare za dobijanje grantova"
104 pregleda 17 komentar(a)
Stanko Subotić, Vladimir Beba Popović, Duško Ban, Foto: Privatna arhiva
Stanko Subotić, Vladimir Beba Popović, Duško Ban, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.09.2013. 07:10h

Povodom tekst “Staro društvo na okupu” iz “Vijesti” od subote 21. septembra i fotografije koja je objavljena na naslovnoj stranici, reagovao je Stanko Subotić Cane.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“U petak 20. septembra 2013 god. bio sam sa nekoliko prijatelja na ručku u restoranu 'Leonardo' u Podgorici. Pravo koje ima svaki slobodni građanin na svijetu.

Po zakonima i Ustavu Crne Gore i u Crnoj Gori takođe. Tokom privatnog ručka, sa susjednog stola osoba pod imenom Vanja Ćalović počela je da nepristojnim ponašanjem, dobacivanjem, provociranjem, vidljivo nasilnim neovlašćenim fotografisanjem mobilnim telefonom uznemirava osobe za stolom za kojim sam sjedio. Očigledna je bila namjera te osobe da isprovocira bilo kakav incident, reakciju nekoga od osoba koje su ručale sa mnom i da je to bio jedini razlog njenog sjedjenja za susjednim stolom sa osobom kojom je došla u restoran. Naravno da bi svaki normalan čovjek u Crnoj Gori bio iritiran činjenicom da vas gost sa susjednog stola neovlašćeno fotografiše dok ručate i to stilom koji izaziva gađenje i bijes. Sigurni smo da bi ovo stranim diplomatama koji žive u Podgorici bio akt izrazite agresije i primitivizma. Na moje pristojno pitanje kao i moga prijatelja zbog čega to radi, smijući je odgovorila da skuplja fotografije za ličnu arhivu, prozivala prisutne, "molila" da joj poziraju i pored ignorisanja svih prisutnih za stolom, nastavila je da primitivno provocira, dobacuje, karakterističnim uličarskim rječnikom. Ignorisanjem ovakvog primitivizma osobe koja se građanima Crne Gore i međunarodne zajednice predstavlja vajnim borcem za zaštitu ljudskih prava prestala je sva komunikacija.

Onda se u dva tabloida sa kojima dotična osoba gaji emotivne i poslovne odnose pojavljuju te iste fotografije sa na silu sklepanim tekstom ali bez oznake da je FOTOGRAFIJA NASTALA NEZAKONITO OD STRANE DIREKTORKE MANS-A VANJE ČALOVIĆ.

Na ovaj se način najbolje vidi i uloga MANS-a, Vanje Ćalović i tabloida 'Vijesti' i 'Dan' u javnom životu Crne Gore. Ovo je najbolji primjer donatorima i stranim diplomatama koji ubjeđuju svoje vlade da se što više para odvoji od građana njihovih država za pomenute subjekte, jer se na taj način 'demokratizuje crnogorsko društvo', pomaže razvoj 'civilnog sektorai, 'omogućava zaštita ljudskih prava', jednom riječju pomaže ukupan kvalitet društva u Crnoj Gori.

Upravo iz ovih razloga je važno da vaši finansijeri i donatori, politički zaštitnici saznaju kako se troši novac njihovih poreskih obveznika, da bi kupovinom skupih mobilnih telefona Vanji Ćalović mogla da prepada ljude po restoranima, izigrava paparaza, provocira građane, izaziva incidente. A da onda od para drugih poreskih obveznika kroz donacije za papir i razvoj medija ide na štampanje tih nezakonito stečenih fotografija uz izmišljene i lažne opise koji prate te fotografije.

"Dobrosjusedski odnosi na Zapadnom Balkanu su samo floskule koje upisujete u formulare za dobijanje grantova, ali vas to u praksi naravno ne zanima"

Neka vaši donatori znaju zbog čega u danu kad se u Podgorici desio prvi susret premijera Srbije i Crne Gore od proglašenja nezavisnosti Crne Gore ovo nije bila tema za vas i vaše tabloide, već nezakonita fotografija slikana mobilnim aparatom Vanje Ćalović.

Dobrosjusedski odnosi na Zapadnom Balkanu su samo floskule koje upisujete u formulare za dobijanje grantova, ali vas to u praksi naravno ne zanima.

Dobro je da ste ovo uradili i da ste ostavili trag. Svakim danom sve više pokazujete vaše pravo lice i načine na koji trošite novac poreskih obveznika država evropske unije i SAD. Red je da to i saznaju. Ovaj dopis ćemo proslijediti svim državama čije vas vlade finansiraju kao i međunarodnim organizacijma čije pare bjesomučno trošite.”

Bonus video: