Konjević sprema novu čistku u policiji

Unutrašnja kontrola ušla u dva CB zbog višegodišnjeg kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima
241 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2013. 08:14h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević uskoro će suspendovati policajce iz Podgorice i Nikšića, koji su se ogriješili o zakon i protiv kojih se vode sudski postupci.

Iz MUP-a je potvrđeno da je Konjević nakon što je suspendovao nekoliko policajaca protiv kojih se vode krivični postupci, zadužio Odjeljenje unutrašnje kontrole da provjeri zakonitost rada u centrima bezbjednosti u Nikšiću i Podgorici.

Prema pouzdanim informacijama prvi na udaru će se između ostalih naći i sadašnji šef Ekspoziture za javni red i mir u Podgorici Ratko Rondović i šef smjene u Dežurnom operativnom centru Dušan Raičević. Protiv njih se vodi sudski postupak zbog prebijanja pokojnog boksera Aleksandra Pejanovića prije četiri godine.

Rondović je tada radio kao rukovodilac Ekspoziture za poslove dežurstva u podgoričkoj policiji, dok mu je Raičević bio pomoćnik.

Iz MUP-a ipak nije saopšteno na osnovu čega su oni do sada mogli nesmetano da rade, čime je prekršen Zakon o unutrašnjim poslovima.

“Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije provjerava zakonitost rada u centrima bezbjednosti Podgorica i Nikšić u dijelu koji se tiče ispunjavanja obaveze iz člana 108 Zakona o unutrašnjim poslovima – u prvom redu suspenzije službenika protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela sa elementima korupcije ili krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom”, saopštila je “Vijestima nedjeljom” savjetnica ministra Konjevića za odnose sa javnošću Mirjana Bošković.

Dodala je da su, kako bi se dobile precizne informacije o krivičnim postupcima koji se vode protiv policijskih službenika, obavljene konsultacije sa Vrhovnim državnim tužilaštvom i Vrhovnim sudom.

“Nalaz Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije trebalo bi da bude gotov krajem ove ili početkom naredne nedjelje.”

Konjević je početkom avgusta suspendovao je trojicu policajaca, optuženih za zlostavljanje Pejanovića - Milanka Lekovića, Ivicu Paunovića i Milana Kljajevića.

Viši sud u Podgorici sredinom juna drugi put je ukinuo osuđujuću presudu trojici policajaca, koji su presudom Osnovnog suda u februaru osuđeni na po sedam mjeseci zatvora.

Lekoviću, Paunoviću i Kljajeviću ponovo se sudi, a Rondoviću i Raičeviću u odvojenom postupku kao starješinama, zbog nesavjesnog rada u službi.

Konjević je sredinom godine suspendovao sedam policajaca iz Berana kojima se u Višem sudu u Bijelom Polju sudi za pokušaj ubistva trojice mladića.

Radi se o policajcima Vlajku Baboviću, Svetislavu Barjaktaroviću, Grigoriju Šćekiću, Milanu Boričiću, Željku Došljaku, Miroslavu Rakoviću i Danku Jeliću.

Sedmorica su donedavno radili iako je protiv njih prije dvije godine podignuta optužnica zbog toga što su 2007. godine sasuli kišu metaka prema Zoranu Vasoviću, Neđeljku Pekoviću i Zlatiboru Vrhovcu koji su čudom preživjeli. Vasović je ubijen krajem 2012..

Konjević je u junu suspendovao i šefa kriminalističke policije u Budvi Sinišu Stojkovića nakon što je protiv njega podignuta optužnica, jer je od tužioca tražio da obustavi istragu protiv policijskog službenika Milenka Rabrenovića, osumnjičenog da je prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić...

Ograničenje vršenja dužnosti

Uprava policije je godinama kršila Zakon o unutrašnjim poslovim.

Član 108 glasi:

Policijskom službeniku će biti privremeno ograničeno vršenje dužnosti:

1) ako je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti, do okončanja disciplinskog postupka.

2) ako je zatečen u vršenju teže povrede službene dužnosti za koju je predviđeno izricanje mjere prestanak radnog odnosa, do okončanja disciplinskog postupka.

3) za vrijeme trajanja pritvora.

4) ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela sa elementima korupcije ili krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom, do okončanja krivičnog postupka.

Zakon propisuje i da se policijskom službeniku može privremeno ograničiti vršenje dužnosti i prije nego što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Galerija

Bonus video: