ŽICG: Sendviča nije bilo za sve

Željeznički prevoz Crne Gore se oglasio povodom teksta o kašnjenju voza Beograd - Bar
52 pregleda 18 komentar(a)
voz, željeznička stanica Podgorica, Foto: Boris Pejović
voz, željeznička stanica Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.09.2013. 15:32h

Povodom teksta "Pomaže li tužba protiv javašluka", reagovali su iz Željezničkog prevoza Crne Gore:

"U ovom tekstu objavljeno je da su sendviči dijeljeni samo za crnogorske putnike. Želimo da demantujemo ovakve tvrdnje i upoznamo javnost da nije bilo diskriminacije kod dijeljenja sendviča na crnogorske i ostale putnike, već su dijeljeni prema procjeni osoblja na terenu i potrebama putnika. Željeznički prevoz nije nikada, a naročito u ovakvim situacijama odvajao putnike, jer su svi putnici ravnopravni i svi putnici u vozu su korisnici naših usluga.

Tačno je da za sve putnike nije bilo dovoljno pripremljenih sendviča, iz razloga što i pored više pokušaja da se u ugostiteljskim objektima u Kolašinu dogovori priprema sendviča u noći 17/18. 09. 2013. godine, nijesmo uspjeli obezbijediti 270 sendviča jer ugostitelji u tom trenutku nijesu imali dovoljno neophodnih namirnica za pripremu traženog broja sendviča.

Takođe, želimo da demantujemo i proizvoljnu konstataciju autora pod nazivom “haos izašao na vidjelo”. Ova konstatacija nije tačna prvenstveno iz razloga što je odgovornost za kašnjenje voza pripisana održavanju željezničkih vozila Željezničkog prevoza Crne Gore.

Namjerno ili slučajno izostavljena je činjenica da je voz zakasnio sa područja Željeznica Srbije preko 10 sati, zatim da je usljed elementarnih nepogoda došlo do nestanka napona u kontaktnoj mreži u trajanju od oko šest časova, da je nakon uspostavljanja napona defektirana lokomotiva Željeznica Srbije, što je prouzrokovalo dodatno kašnjenje u trajanju od oko sat vremena.

Navedene činjenice govore da je od oko 20 sati kašnjenja voza, ŽPCG mogao svojim sredstvima uticati na svega tri sata, uključujući i neophodne radnje kod izdvajanja kola iz jednog voza u drugi, u stanici Kolašin za šta je potrebno oko sat vremena. Mislimo da je nekorektno i tendenciozno prebacivati krivicu na ispravnost vozila Željezničkog prevoza i pored činjenice da je svojim sredstvima iz rezerve pokrenut voz na relaciji Bar - Beograd, koji bi čekajući voz iz Beograda kasnio preko 12 sati u polasku.

Angažovanje dizel lokomotive u ovakvim slučajevima, na osnovu međusobnog sporazuma, u obavezi je Željezničke infrastrukture, tj. ona naručuje lokomotivu od Željezničkog prevoza ili Montekarga zavisno od raspoloživosti i potreba na terenu”, piše u reagovanju.

Bonus video: