Voz od Beograda do Podgorice putovao 30 sati

Po redu vožnje voz je u PG trebao da bude u 06 i 30 ali je tada bio u Lazarevcu. Voz je oko 23 sata stigao u Kolašin i krenuo prema Podgorici
55 pregleda 77 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2013. 11:07h

Večernji voz, koji je iz Beograda preksinoć sa 80 minuta zakašnjenja krenuo u 21 i 25, sinoć je tek u 22 i 55 stigao u Kolašin. Po redu vožnje, u Podgorici je trebalo da bude u juče u 6 i 30, ali je tada, po riječima putnika, bio u Lazarevcu.

Iako su “ Vijestima” zaposleni na kolašinskoj željezničkoj stanici da će voz odmah, po dolasku, krenuti, prema izjavama putnika, to se desilo tek nakon dva sata.

U Podgodricu je voz stigao u 3 sata u srijedu ujutro.

Kako tvrde neki putnici u Kolašinu je podijeljeno samo 40 sendviča i to “samo za crnogorske putnike iz dva vagona “spavaćih kola””. To je izazvalo bijes kod mnogih putnika, čak i manje incidente.

“Nevjerovatno je da poslije ovoliko maltretiranja nijesu mogli za sve putnike da obezbijede bar sendviče. Doslovno su rekli da su sendviči za crnogorske putnike u spavaćim kolima. U prijepolju su dali sendviče za sve putnike bez izuzetka. Ne mogu da vjerujem. Po dolasku u Kolašain misili smo da je našim mukama kraj, međutim, iako su rekli da bez problem nastavljamo ka Podgorici, polazak se odložio za čitava dva sata, a pri tom nijesmo imali nikavih informacija", kazao je putnik koji se predstavio kao Ivan iz Podgorice.

U željeznici kažu da je za sve krivo nevrijeme, odnosno grom.

Iz Željezničke infrastrukture je saopšteno da je zbog “velikog nevremena i atmosferskog pražnjenja u ukrsnici Lutovo, u 15 i 53 došlo do havarije u energetskom postrojenju, što je izazvalo prekid željezničkog saobraćaja”.

Od direktora Željeznice sinoć je jedino bila dostupna Rajka Marinović, direktorica Sektora za međunarodni saobraćaj u Željezničkom prevozu. Ona je kazala “Vijestima” da je nevrijeme napravilo velike probleme na pruzi, da su angažovali sve ljude da se putnici prevoze autobusima, pošto je saobraćaj bio prekinut na više mjesta i da se odsječenim putnicima dostave hrana, piće i mlijeko za djecu.

Putnici iscrpljeni i ogorčeni

“Najveći problem predstavlja međunarodni voz koji je ostao kod Trebaljeva jer je tu zbog nepristupačnosti terena nemoguće autobusima prihvatiti putnike. Od strane ŽICG je Montekargu tražena dizel vuča radi pokretanja vozova iz Podgorice i lokomotiva je izašla iz depoa tek oko 20 časova, pošto se čekalo na osoblje. Voz je pokrenut sa mjesta i u Trebaljevu je došlo do kvara na lokomotivi Željeznica Srbije.

Iz Bijelog Polja je angažovana pomoćna lokomotiva koja je povukala voz za Kolašin, nakon čega očekujemo normalizovanje željezničkog saobraćaja”, kazala je Marinović.

Objašnjenja crnogorske željeznice da je voz kasnio satima (594 minuta) u Srbiji i da je problem u Crnoj Gori nastao zbog više sile, odnosno nevremena, nijesu mnogo značila iscrpljenim putnicima u vozu. Novica Krvavac kazao nam je sinoć u 21 i 30 da je prije sat pješice prugom došao do stanice Trebaljevo. Voz je, kako je rekao, i tada stajao u tunelu na kilometar od stanice, iako je iz ŽICG prije toga saopšteno da je izvlačenje voza dizel lokomotivom već počelo.

On kaže da su putnici u vozu ogorčeni i iscrpljeni i da je bilo bolesnih ljudi.

U željeznici kažu da je za sve krivo nevrijeme, odnosno grom

“Ljudi su ogorčeni, kako i ne bi kada se dešavaju ovakve stvari. Jedna žena mi je tražila mlijeko za dijete, drugoj je bilo loše. Voz je pun premorenih ljudi.

Mnogi bi da nije nepristupačan teren sišli na magistralu da stopiraju i prebace se do Podgorice. Ovako u ovoj nedođiji stojimo satima bez ikakvih uslova i bez vode”, rekao je Krvavac.

Voz je, kako nam je on rekao u drugom razgovoru, u 22 i 30 tek bio dovezen do stanice Trebaljevo.

“Zbog tog kvara voz je stajao osam sati. Evo pet sati smo u tunelu između Mojkovca i Kolašina. U vozu je mnogo djece, starih i bolesnih. Ovo je užasno. Nemamo nikakve informacije, kondukteri, takođe, ne znaju baš mnogo. Navodno čekamo da voz nekako stigne do Kolašina”, kazao je “Vjestima” sinoć oko 20 sati i 25 minuta putnik Goran Radunović.

Galerija

Bonus video: