CGO osudio “ponašanje” tužilaštva u slučaju Kadija

Prekršajni postupak protiv Kadije obustavljen je zbog nepojavljivanja predstavnika cetinjskog Osnovnog državnog tužilaštva
221 pregleda 4 komentar(a)
Milo Kadija, Foto: Novosti.rs
Milo Kadija, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 07.09.2013. 15:30h

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) su saopštili da obustavljanje prekršajnog postupka protiv Mila Kadije, optuženog za diskriminaciju po osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti, stvara opravdan osnov vjerovanja u neprofesionalno ponašanje tužioca.

"A, svakako ne doprinosi uspostavljanju klime tolerancije i suzbijanja diskriminatornog ponašanja”, piše u saopštenju koje je potpisala saradnica na programima CGO Tamara Milaš.

Prekršajni postupak protiv Kadije obustavljen je zbog nepojavljivanja predstavnika cetinjskog Osnovnog državnog tužilaštva, kojem je ovlašćenja u predmetu Kadije predalo Više tužilaštvo u Podgorici, a koje je iniciralo podizanje optužnice.

"S obzirom na to da tužioci imaju jednu od ključnih uloga u sprovođenju pravde, javnost treba da zna iz kojeg razloga se državni tužilac nije pojavio na suđenju, čime je kompletan postupak opstruirao. Pored toga što mu je uredno dostavljen poziv, državni tužilac se morao pojaviti po službenoj dužnosti, kao i zbog samog karaktera prekršajnog postupka", navodi se u izjavi.

Milaš ocjenjuje da je dostavljena molba za povraćaj predmeta u pređašnje stanje, koja je samo nekoliko dana od donošenja odluke sudije Jovović, upućena od strane Osnovnog državnog tužilaštva, predstavlja naknadnu pamet tužilaštva, a ne adekvatno pravno sredstvo.

“Iz tog razloga se ovakvo ponašanje tužilaštva može tumačiti kao dodatno odugovlačenje postupka, iako je do sada trebao biti pravosnažno okončan. Negativna praksa ne doprinosi jačanju povjerenja građana i građanki u crnogorsko pravosuđe, ali ni suzbijanju diskriminacije po svim osnovama. Državno tužilaštvo mora kroz, na zakonu zasnovano, preispitivanje rada pojedinih tužilaca znatno povećati nivo odgovornosti i posvećenosti, a samim tim doprinijeti da povjerenje u rad državnog tužilaštva počne konačno rasti”, piše u saopštenju CGO-a.

Kadija je krajem jula 2012. navodno, iz svog restorana izbacio monahinju Evgeniju i Veselinku Rajković majku petoro djece, uz povike da kod njega ne mogu jesti, jer on, kako je kazao, ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu. Nakon tog događaja, Kadiji je navodno telefonom prijećeno.

Zakon o zabrani diskriminacije propisuje da se diskriminacijom smatra i svako pravljenje razlike, nejednako postupanje ili dovođenje u nejednak položaj lica ili grupe lica po osnovu vjere ili uvjerenja, pripadanja ili nepripadanja nekoj vjerskoj zajednici.

Kazna za odbijanje javnih usluga po tom osnovu je od 11.000 do 16.500 eura za pravno lice, a za preduzetnika od 2.000 do 5.000 eura.

Bonus video: