Kvalitetna voda na crnogorskom primoriju

Morsko dobro je sprovelo testiranje vode na preko 100 lokacija, na 95 odsto lokacija voda je najvišeg kvaliteta
4 komentar(a)
SUTOMORE, Foto: Anto Baković
SUTOMORE, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 05.09.2013. 14:59h

Kvalitet morske vode na crnogorskom primoriju je na visokom nivou , saopšteno je iz javnog preduzeća Morsko dobro. Rezultati sedmog redovnog mjerenja sanitarnog kvaliteta morske vode na crnogorskom primorju, sprovedenog 2. i 3. septembra, pokazali su da je na 95 odsto lokacija (81 lokacija) morska voda bila kvaliteta K1 klase.

"Jedna lokacija je imala kvalitet mora K2 klase, dok je kvalitet morske vode na tri loakcije prelazio dozvoljene granice, zbog čega je odmah naručeno ponovno mjerenje kvaliteta morske vode'', stoji u saopštenju.Kako se navodi, kvalitet morske vode K1 bio je na svih deset lokacija u Baru, 23 lokacije u Budvi i 12 lokacija na području Kotora.

Od 12 lokacija na području opštine Ulcinj, deset je bilo K1 klase, dok je na lokacijama Mala plaža i Velika plaža, ispred hotela Lido, kvalitet morske vode prelazio dozvoljene granice. ,,Takođe, od 20 lokacija u Herceg Novom na kojima se prati kvalitet morske vode na 19 lokacija kvalitet je bio K1 klase dok je na lokaciji ispred Instituta RVI kvalitet morske vode prelazio dozvoljene granic'', navode iz Morskog dobra.

Dodaje se da je na području opštine Tivat, kvalitet morske vode na sedam lokacija bio je u K1 klase, a na jednoj u granicama K2 klase. ,,U vezi rezultata kvaliteta morske vode koji prelaze dozvoljene granice shodno Uredbi o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda ovim putem obavještavamo javnost da će Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izvršiti ponovna uzorkovanja i analizu morske vode sa istih lokacija radi utvrđivanja postojanja trajnog izvora zagađenja'', kaže se u saopštenju.

Do dobijanja rezultata ponovnih analiza, kako su kazali iz Morskog dobra, korisnici su obaviješteni da, iz predostrožnosti, na svojim kupalištima istaknu crvene zastavice do dobijanja rezultata u okviru dozvoljenih granica. »Takođe, odmah po dobijanju rezultata od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, isti su proslijeđeni Republičkom inspektoru za vode i Komunalnim inspekcijama opština Ulcinj i Herceg Novi na dalje postupanje«, navedeno je u saopštenju

Bonus video: