Popravljaju voz i na terenu

Željeznički prevoz negira da plaća duple remonte svojih kompozicija i tvrde da se strogo drže propisanih pravila
4 komentar(a)
Željeznica Crne Gore, Voz, Foto: Boris Pejović
Željeznica Crne Gore, Voz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.08.2013. 08:52h

Povodom tekstova pod naslovom “Kočnice su pokvarene i poslije remonta” 29.08.2013. i “Vozili putnike do Bara pa vratili voz u Depo” 30.08.2013. radi objektivnog informisanja javnosti, reagovao je Željeznički prevoz.

“Pravilnikom o održavanju željezničkih vozila 241 (1995), koji se mora sprovesti prije uključivanja željezničkih vozila u saobraćaj nakon izvršenih redovnih opravki ili vanplanskih opravki većeg obima, propisano je da se nakon izvršenih redovnih opravki i vanplanskih opravki većeg obima moraju izvršiti probne vožnje vozila. Za vrijeme probne vožnje i poslije obavljene probne vožnje, predstavnici vlasnika željezničkog vozila i predstavnici remontera vrše pregled pojedinih djelova i uređaja na vozilu, provjeru njihovog funkcionisanja, kao i ponašanja vozila u vožnji. Nedostaci utvrđeni prilikom probne vožnje zapisnički se konstatuju i moraju se otkloniti.

Ukoliko se u toku probne vožnje konstatuju neke neispravnosti koje utiču na bezbjednost vozila (trčeći stroj i kočnica) probna vožnja se ponavlja poslije otklanjanja nedostatka. Tek pošto se svi uočeni nedostaci na probnim vožnjama otklone vrši se primopredaja opravljenog vozila i sastavlja zapisnik o puštanju vozila u saobraćaj.

Troškovi probnih vožnji i ponovljenih probnih vožnji zbog uočenih nedostataka, kao i troškovi otklanjanja uočenih nedostataka, idu na teret remontera, a ne na tret vlasnika vozila.

Željeznički prevoz Crne Gore postupajući i ovom prilikom, kao i u svim ostalim slučajevima po prispijeću željezničkih vozila sa opravki sproveo je ustaljene propisima definisane postupke i procedure tehničkih pregleda i probnih vožnji.

Nemamo namjeru ovim putem opisivati hronologiju događaja od prispijeća vozova do uključivanja u saobraćaj, kako zbog kompleksnosti tako i zbog opširnosti. Ukoliko ste zainteresovani na raspolaganju smo Vam prezentovali cjelokupnu proceduru u nadležnim stručnim službama ŽPCG-a.

Samo ćemo Vas informisati da su oba voza na današnji dan ispravna za saobraćaj.

Što se tiče navoda da nisu dostavljeni odgovori na pitanja vašeg novinara, on je blagovremeno bio obaviješten da će se odgovori dostaviti 29.08.2013,kada ste objavili tekst pod naslovom “Kočnice su pokvarene i poslije remonta”, tako da je besmileno bilo dostavljati odgovore.

Naslovom samog teksta, plasirate netačnost vezanu za stanje kočnica na elektromotornim vozovima koji su došli iz opravke, čime neopravdano, namjerno ili nenamjerno, uznemiravate korisnike naših suluga i nanosite štetu našem Društvu.

Tačno je sledeće. Na oba voza potpuno je ispravna glavna vazdušna kočnica koja služi i za regulisanje brzine i za zaustavljanje voza. Tačno je da su na vozu koji je došao sa opravke iz D.O.O. Šinvoz Zrenjanin uočene određene primjedbe tokom probne vožnje. U radu elektrodinamičke kočnice na jednim motornim kolima primjedbe su otklonjene i voz je predat u eksploataciju. Na vozu koji je došao iz TŽV Gredelj nije bilo nikakvih primjedbi na ispravnosti kompletnog kočionog sistema.

Inače, elektrodinamička kočnica spada u kategoriju dopunskih kočnica i ne može se koristiti za zaustavljanje voza.

Od navoda koji se odnose na angažovanje stručnjaka iz Srbije, pogodili ste samo datum dolaska. ŽPCG nije angažovao nikoga, već je shodno potpisanim Ugovorima i ispostavljenom zahtjevu ŽPCG-a, reagovao remonter i uputio svoje ovlašćene predstavnike-servisere u okviru garantnih obaveza. Još jednom naglašavamo da su svi troškovi opravke teret remontera.

Napominjemo, da ŽPCG ne kuburi sa voznim sredstvima i da ima dovoljno voznih sredstava za realizaciju reda vožnje. Uredno odvijanje saobraćaja nije niti jednog trenutka dovedeno u pitanje. Potvrda za to, između ostalog je i u činjenici da je umjesto 300 kola koliko je bila obaveza ŽPCG u dostavi, za prvih 25 dana avgusta dostavljeno 430 kola, što je oko 43 odsto više od planirane dostave.

Na kraju, ne očekujemo da pišete o našem Društvu bilo što afirmativno, ali očekujemo da kada već pišete budete objektivni i informacije zatražite od naših nadležnih stručnih službi, a sve u cilju objektivnog informisanja crnogorske javnosti,” piše u reagovanju Željezničkog prevoza.

Tačno je da su na vozu koji je došao sa opravke iz D.O.O. Šinvoz Zrenjanin uočene određene primjedbe tokom probne vožnje. U radu elektrodinamičke kočnice na jednim motornim kolima primjedbe su otklonjne i voz je predat u eksploataciju. Na vozu koji je došao iz TŽV Gredelj nije bilo nikakvih primjedbi na ispravnosti kompletnog kočionog sistema

Bonus video: