Ministarsto finansija ne zanima milion eura iz zdravstva

Dva vladina resora tvrde da ne kontrolišu kako zdravstvene ustanove troše novac prikupljen od participacija
107 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2013. 20:09h

Dok uvodi dodatne poreze kako bi se riješilo budžetskog deficita, Ministarstvo finansija ne interesuje kako se troši 1,1 milion eura koliko 32 zdrastvene ustanove godišnje sakupe od participacije na zdravstvene usluge.

To je posao, tvrde oni, Ministarstva zdravlja, koje je međutim poručilo da su dužni da kontrolišu samo rad ali ne i kase zdravstvenih ustanova. Oni smatraju da je to nadležnost Ministarstva finansija i Fonda zdravstva jer prihodi i rashodi moraju biti prikazani u završnom računu budžeta.

Nadzorni organ, Fond za zdrastveno osiguranje, “Vijestima” nije htio da saopšti koliko puta godišnje kontroliše račune zdravstvenih ustanova i na šta se zaista troši taj novac.

Ministarstvo finansija je takođe nenadležno i za odgovor zašto taj novac ne ide u državni budžet već domovi zdravlja, bolnice i Klinički centar sami njime raspolažu.

Fond po Zakonu o budžetu dužan, prije nego što podnese zahtjev za odobravanje sredstava, da mjesečno dostavlja Ministarstvu finansija izvještaj o prihodima

“Vijesti” su ranije objavile podatak Fonda za zdravstveno osiguranje da je prihod od participacija za 2012. iznosio oko 1.161.000 eura za 32 zdravstvene ustanove.

Prema računici Fonda za sve zdravstvene ustanove to mjesečno iznosi 97 hiljada eura. Taj novac javne zdravstvene ustanove troše za tekuće potrebe.

Iz Kliničkog centra “Vijestima” je ranije saopšteno da sa oko 300.000 eura godišnje plaćaju konsultante i edukacije. Portparol najvećeg crnogorskog zdravstvenog centra Gorica Soković nije međutim odgovorila koliko su kosultanata angažovali na mjesečnom nivou i za koliko novca.

Izostalo je i objašnjenje koliko se mjesečno izdvaja za edukacije koje, navodno, takođe plaćaju od prihoda po osnovu participacija i na koje račune se uplaćuje novac od participacija.

“Participacija je propisana shodno Odluci o učešću osiguranika u troškovima korišćenja zdravstvene zaštite i u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju. S obzirom da zakonsku regulativu u oblasti sektora zdravstva uređuje nadležno ministarstvo, tj. Ministarstvo zdravlja, za odgovore na vaša pitanja upućujemo vas na ovu instituciju”, odgovorili su “Vijestima” iz Ministarstva finansija na čijem je čelu Radoje Žugić.

Iz PR službe Ministarstva zdravlja kojim rukovodi Miodrag Radunović u odgovoru “Vijestima“ navode da je Fond po Zakonu o budžetu dužan, prije nego što podnese zahtjev za odobravanje sredstava, da mjesečno dostavlja Ministarstvu finansija izvještaj o prihodima.

Oni su pojasnili da su Izvještaji o novčanim tokovima za zdravstvene ustanove koncipirani tako da se odvojeno iskazuju budžetski prihodi i izdaci, kao i ostali prihodi i izdaci koji se finansiraju iz tih prihoda, a kontroliše ih budžet.

„Iako javne zdravstvene ustanove nisu uključene u konsolidovani račun Trezora, u obavezi su da dostavljaju izvještaje o primicima i izdacima koji su sastavni dio završnog računa budžeta države. Prihode koje javne zdravstvene ustanove ostvaruju od obavljanja sopstvene djelatnosti mogu koristiti za finansiranje tekućih i kapitalnih izdataka u okviru godišnjeg finansijskog plana“, navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Oni objašnjavaju da su „prema poreskim propisima, javne zdravstvene ustanove neprofitne organizacije i nisu obuhvaćene fiskalizacijom”.

“Zdravstvene usluge, prema našim propisima i direktivama EU, su oslobođene plaćanja PDV-a zbog čega su izuzete od obaveze izdavanja fiskalnih računa“, objašnjava se.

Prema Izvještaju o radu i poslovanju Fonda za zdravstveno osiguranje za 2011. godinu, objavljenom na njihovom sajtu, osim participacija, ove “neprofitne organizacije” su u toj godini po osnovu „sopstvenih djelatnosti” prihodovale oko 11 miliona eura.

Kao sopstvene djelatnosti upisani su prihodi naplaćeni u gotovini, za pružene usluge ostalim korisnicima, po osnovu refundacija pripravničkog staža od Zavoda za zapošljavanje, prihodi od zakupnina opreme i poslovnih prostora. Evidentirani su i prihodi iz budžeta i Ministarstva zdravlja po osnovu projekata.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da javne zdravstvene ustanove vode evidenciju o naplaćenoj participaciji, a naplaćeni novac se redovno uplaćuje na žiro-račun ustanove i koristi se za obavljanje djelatnosti, odnosno za pokriće tekućih izdataka.

Fond formalno provjerava sve, ali ćuti

Iz PR službe Fonda za zdravstveno osiguranje potvrdili su da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju i podzakonskim propisima regulisano da Fond kontroliše izvršenje ugovornih obaveza proisteklih iz ugovora koje je Fond zaključio sa davaocima zdravstvenih usluga.

“Fond prema godišnjem planu vrši kontrole izvršenja ugovornih obaveza zdravstvenih ustanova u sklopu kojih je i kontrola obračuna učešća osiguranih lica u troškovima korišćenja zdravstvene zaštite tj. participacija.

Po obavljenoj kontroli sačinjava se izvještaj o kontroli koji sadrži rezultate kontrole i eventualne propuste i nepravilnosti kao i zaključke sa predlogom mjera koje zavise od utvrđenog činjeničnog stanja.

Sve eventualne nepravilnosti utvrđene kontrolom, zdravstvena ustanova je dužna da otkloni u skladu sa predlogom mjera u izvještaju o kontroli“, odgovor je Fonda na pitanja koliko puta godišnje kontrolišu način na koji se naplaćuju participacije u javnim zdravstvenim ustanovama i na šta se taj novac troši kao i koji su rezultati tih kontrola. Iz Fonda su “Vijestima” dostavili isti odgovor kao i Ministarstvo zdravlja kada je u pitanju nadležnost o kontroli i obavezama javnih zdravstvenih ustanova.

Ministarstvu zdravlja sve po protokolu

Iz PR službe Ministarstva zdravlja navode da je Odlukom o učešću osiguranika u troškovima korišćenja zdravstvene zaštite propisano da participaciju osigurana lica plaćaju neposredno u zdravstvenoj ustanovi, a za taj iznos zdravstvena ustanova umanjuje obračun svojih usluga Fondu, kroz mjesečnu fakturu.

Objašnjavaju da su po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvene ustanove, čiji je osnivač država, samostalni pravni subjekti koje imaju organe upravljanja i rukovođenja, kao i otvorene žiro račune u poslovnim bankama.

Što se tiče njihovih ingerencija nad državnim zdravstvenim ustanovama, iz PR službe Fonda navode da je zdravstvena ustanova dužna da prilikom naplate participacije daje priznanicu na kojoj je evidentiran naziv zdravstvene ustanove, broj priznanice, ime i prezime osiguranog lica, naziv pružene usluge, iznos naplaćene participacije i datum naplaćivanja participacije.

Galerija

Bonus video: